Alışkanlıklar Değişir mi? | Kişisel Gelişim
videosundan fısıltılanmıştır. Videoya ulaşmak için Linki kullanabilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=AXoQZPfxiSk.
Herkese en dayım merhaba. En çok gelen sorulardan biri. Hocam alışkanlıklar değişir mi? Ben yapmaya çalışıyorum, başaramıyorum. Bunu nasıl yapabiliriz? Hadi gelin, biraz öğrenelim. Videoya geçmeden önce küçük bir duyurum olacak. Yeni bir seriye başladık. Her gün saat 18’de videolarımız yükleniyor olacak. Bunlardan haberdar olabilmek için kanala abone olmayı ve o küçük zili şartını, bildirimleri açmayı unutmayın lütfen. Peki alışkanlıklar değişir mi? Burada ilk sorum alışkanlık ne demek?
Genel tanımına baktığımızda aslında çok sık tekrarlanan davranış biçimi olarak söyleyebiliriz. Fakat sizin için alışkanlık ne demek? Bu sorunun cevabını lütfen aşağıda yorumlarda bize yazın. Sizin için alışkanlık ne demek? Bu sorunun cevabı aslında size özel olan cevap ve siz bu yüzden alışkanlıklarınızı ya değiştirebiliyorsunuz ya da değiştiremiyorsunuz. Alışkanlıklarımızı değiştirebilmek için bir takım metotlar bize öğretiliyor.
Ve biz bunları deniyoruz deniyoruz deniyoruz olmuyor. Neden? Nedenini açıklayayım size. Çünkü beynimiz bizim konfor alanında yaşamaya ve bizi aslında hayatta tutmaya programlanmış durumda. Diyor ki bize şu an yaşıyoruz çok güzel. Herhangi bir tehlike yok yani bir aslan yok bir kaplan yok. Çok güzel ve o zaman bizim farklı bir şey yapmamıza gerek yok. O zaman bizim kaçmamıza gerek yok. Çünkü şu an mevcut durumda iyiyim ve yaşıyorum.
Dolayısıyla da başlamak istediğiniz o sporlar ya da başlayıp yarım bıraktığınız sporlar, kitaplar, sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam sırları ya da her neyi alışkanlık etmek istiyorsanız yani yeni bir spordalı yeni bir müzik, enstrüman çalmak, resim yapmaya başlamak bunların her biri tehlike olarak algılanıyor. Çünkü bilmiyor orada ne var bilmiyor. Beğeniyor ki ya biz bunları yapmadan da yaşayabiliyoruz bak şu an hayattayız diyor. Ben şimdi bunları yaparsam başıma ne gelecek bilmiyorum ve seni tehlikeli sulara atmak istemiyorum. Atmamak için de sana türlü bahaneler üretiyorum. Hani o yüzden sen spor yapmak istediğinde ayağa kalkıp yapamıyorsun. Çünkü beyin sana yapmaman için milyon tane sebep sunuyor. Sen de diyorsun ki ay bugün kasım ağrıyor, ay bugün başım ağrıyor. Ya tamam çok yedim sanırım yapamayacağım sporu ya da resim çizmek istiyorsun. Bitirmem gereken ödevler, bitirmem gereken projeler, görüşmem gereken kişiler, anneme, babama, çocuğuma zaman ayırmam gerekiyor. O yüzden ben yeni bir alışkanlık olan resme başlamayayım. Ya da çok sevdiğim şeyi bir alışkanlık haline getirmeyeyim arada bir yapacağım bir şey olsun. Neden? Çünkü beyin konfor alanından çıkmak istemiyor. Peki alışkanlıklarımızın değişebildiğini söylüyoruz fakat değiştiremiyoruz. Bu süreçte neler yapabiliriz? Birincisi gerçekçi olmak lazım arkadaşlar. Yaptığımız listeler, görüşmelerimin hepsinde gördüğüm tek şey şu. O kadar uzun listeler yapıyoruz ki biz alışkanlığa dair. Onu da yapmak istiyorum, bunu da yapmak istiyorum. Bu arada sadece spor yapmak ya da müzik dinlemek değil bu işte. Sabah erken kalkmak istiyorum, sabah kalktıktan sonra şu şu sporu yapmak ya da sadece dişlerimi fırçalamayı öğrenmek istiyorum gibi. Birçok şeyi bu videonun içerisine dahil edebilirsiniz.
Siz neleri alışkanlık etmek istiyorsanız bunları kafanızdan geçirin ve bunları geçirirken gerçekçi olun. Yani 10-15 tane liste değil tabii ki her şeyi yapmak istiyoruz. Ben de istiyorum. Müzik dinlemek istiyorum, müzik enstrüman çalmak istiyorum, müzik yapmak istiyorum, şarkı söylemek istiyorum, resim yapmak istiyorum. Aynı zamanda fit olmak istiyorum, spor yapmak istiyorum, çalışıp para kazanmak istiyorum, evimi düzenli görmek istiyorum gibi.
Ama hepsini demek ki ben aynı anda yapamıyorum. Çünkü beynim bana diyor ki, Ezgiciğim biz bunların hepsini aynı anda yaparsak tehlikeye giriyoruz. Belki yorulabilirsiniz, belki bir hastalığınız nüks edebilir ve beyin otomatikmen şunu söyle, ben konfor alanındayım, ben şu an yaşıyorum ve sağlıklıyım. Lütfen bunları yapma çünkü sen bunları yaptığında bizde farklı şeyler olabilir. Ya da daha önce deneyimledik, oldu bence yapmana gerek yok ve bu yüzden de türlü bahaneler yine üretip karşımıza çıkarır.
Yani birinci kuralımız neymiş? Gerçekçi olmak ve listelerimizi 10-15 madde ile oluşturmamak. Yani başlarken basic, basit, en kolay ile başlamak, bir tane ile başlamak ve bunu bir süre sonra arttırmak. Hemen bir parantez açayım, neden başlangıçta basic, basit diyoruz? Çünkü sizler düşünün 20 yıldır, 25 yıldır spor hayatınız aktif değil.
25 yıldır o koltukta yatıyorsunuz her akşam ya da haftada 15’te bir spor yapıyorsunuz. 20 yıl boyunca yaptığın bu 15’te bir spor, haftada bir sporu bir anda hergüne çevirirsen vücut der ki ya kusura bakma da 20 yıl ben bunu böyle yaptım, bir anda 20 günde öbür türlü yapamam. Bu bende yok, böyle bir kodum yok benim. Bendeki kod bu olmadığı için pardon ama ben bunu alışkanlık haline getiremem. Pardon diyor beyin, yapamam diyor. Sen o zaman ne yapacaksın? İşte diyoruz ya bunu hep tekrarladığımız zaman bu bir alışkanlık olur. O zaman gerçekçi olacaksın, yapabildiğini yapacaksın, basit başlayacaksın. Karmışlık düşünmeye gerek yok, 10 taneye gerek yok ya da her güne gerek yok. Basit bir ya da iki alışkanlık, haftada başlangıçta bir ya da iki gün.
Listeleri yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri yapılacaklar ve bırakılacaklar listesi. Yani birinin yerine öbürü almalı. Yani beyin zaten her gün o saatte kahve içmeye alışık. Sen her gün o saatte kahve içmek yerine artık yeşil çaya dönmek istiyorsan aynı saatte yeşil çay içmelisin. Aynı rutini devam ettirmelisin, rutinin içerisinde değiştirmek istediğin şeyin yerine yenisini eklemelisin.
Ya da sigara içmeyi bırakmak istiyorsun fakat bırakamıyorsun. Mesela sigara ile duygusal bir bağın var mı? Ya da içtiğin o kahve ile duygusal bir bağın var mı? Ya da yapmadığın o sporu, hani o televizyonun karşısında yatıyorsun ya sen, her gün aynı saatte spor yapmak istiyorsun fakat yapmıyorsun. Peki her gün aynı saatte orada sen ne yapıyorsun? Nedenlerini bul, ne yaptığını bul, duygusal bir bağın var mı onu bul. Onun yerine onu koyacaksan o süreçte neler yaşadığını gözlemle.
Çünkü bir değişim var orada ve beyin o değişimi kabul etmediği için yani bilinmeyen sulara girdiği için onu korkutmadan ve ürkütmeden ve durumda ne olduğunu fark ederek hareket etmek gerek. Bir nedeniniz olmalı. Şimdi dedim ya beyin şunu söyle ya ben şuan çok iyiyim biz niye bu oturduğumuz yerden kalkıyoruz ki? Biz yatıyorduk televizyon izliyorduk 20 yıldır da böyle yapıyorduk bunu. Bir nedenin yok senin başlamak için.
Eğer bir nedenin olmazsa dedim ya türlü türlü bahane bulur beyin. O yüzden bir neden belirlemelisin. O listeleri yaptın ama hiçbirine neden koymadın ki sen. O zaman bir neden koy. Neden spor yapmak istiyorsun? Neden sağlıklı beslenmek istiyorsun? Neden resim çizmek istiyorsun? Neden nakış kursuna gitmek istiyorsun mesela? Neden dişlerini her gün sabah fırçalamak istiyorsun? Bunların nedenini beynine anlat.
Hadi bakalım biz dişlerimizi fırçalarsak dişlerimiz daha sağlıklı olur doktora daha az gideriz, daha az tehlikeli bir yer olur gibi. Yani o nedenlerle beynini ikna et. İkna etmezsen çünkü o seni ikna edecek. Her alışkanlığa göre değişmekle birlikte ortam yaratmak çok önemli. Özellikle spor yapmakta özellikle yeni bir alışkanlık edinmekte onun ortamını yarat. Bir sinerji yarat. Duygusal bir bağın olsun senin o sporla. Ortam yarat.
Mesela bırak orada bir matın olsun, bir spor aletin olsun ya da işte damullerin olsun veya evde kendi hazırladığın şişelerle damullerin olsun. Ama bir ortamın olsun. Yani karmaşık bir ortamda alışkanlığını değiştiremez. Mesela spor yapamazsın karmaşık bir ortamda. Yoga yapamazsın karmaşık bir ortamda. Ona özel bir yer olmalı. Kendini o alışkanlık için hazırladığın bir süreç olmalı. Mesela yeni bir alışkanlığa başlarken arkadaş seçimin çok önemli.
O alışkanlığı olan biriyle arkadaşlık edersen o dönem sen de o alışkanlığın edinirsin. Çünkü seni zorlar. Sana der ki hadi gel gidiyorduk. Ben özellikle spora başladığım dönemlerde bunu kullandım. Spor hayatının merkezinde olan biriyle o dönem çok daha samimi oldum. Çünkü onun zoruyla spora gidiyordum. Çünkü onun vesilesiyle diyelim artık spor yapıyordum. Ve ben o sayede spor yapma alışkanlığımı uzun vadede edindim. Biraz önce de söyledim. 20 yıllık tecrübe 20 günde değişmez. Yaptığınız alışkanlıkların her biri tecrübe ve her birinin birer anlamı var beyninizde. Ne kadar çok anlam yüklerse beyinde o merkeze, ne kadar çok sinyal gönderirseniz beyin onu yapmak isteyecek. Daha önce hiç deneyimlemediğiniz bir şey bir yapmak istemeyecek. İki yaptığınızda da oraya gönderilen sinyal sayısı çok az olduğu için o bir alışkanlık olmayacak. Birkaç kere denenmiş bir tecrübe ya da deneyim olacak.
Vazgeçmemizin en önemli sebebi başarısızlık korkusu. Çünkü bizler başaramamaktan korkuyoruz. Başaramadığımızda kendimize kızacağız ve kendimizi döveceğiz bunu da biliyoruz. O zaman hiç başlamamayı tercih ediyoruz. Ama dedim değişebilir. Hem kelimelerinizi değiştirebilirsiniz bu da bir alışkanlıktır. Hem hareketlerinizi değiştirebilirsiniz. Tamam şimdi olmadı. Bugün spor yapma günümdü ama olmadı. Yarın bir daha deneriz. Kendimizi ikna etme aşaması tam olarak da burada devreye giriyor. Bugün yapamadıysam yarın asla yapamayacağım anlamına gelmiyor. Sadece bugün onu yapabileceğin bir gün değil. Bunu kendime söylemeliyim. Bugün başaramadım, bugün belki çok yedim, belki bugün enstrüman çalamadım, belki bugün ona vakit ayıramadım. Dönüp şuna bakmak lazım. Neden ayıramadım acaba? Neyi farklı yaptım ya da ne oldu bazen bizimle alakası olmayan bir çok sebepten kaynaklı da bu değiştirmek istediğimiz alışkanlığımız, rutinimizi farklılaştırabiliriz. Dolayısıyla kendimizi dövmeye gerek yok. Yani neyi görüyoruz? Alışkanlıklarımız değişebilir. Fakat biz ne kadar değiştirmek istiyoruz? Sadece lafta mı alışkanlıkları değiştirme isteğimiz? Yoksa gerçekten değiştirmek istiyor muyuz? Peki değiştirmeye nereden başlayacaksınız? Alışkanlıklarla ilgili bundan sonraki günlerde de çok video gelecek.
Sabah rutinleri, evde neler yapabiliriz, korona sürecinde alışkanlıklarımızı yönetmek gibi pirden fazla konumuz var. Fakat siz aşağıya yorum yapar mısınız? Alışkanlıklarınızı gerçekten değiştirmek istiyor musunuz? Alışkanlıklarınızı değiştirmek için gerçekten büyük bir nedeniniz var mı? Yorumlara bırakın lütfen. Videoyu beğendiyseniz beğenmeyi ve kanala abone olmayı lütfen unutmayın. Bir sonraki videoda görüşürüz. Kendinize iyi bakın.
Hoşçakalın.
İlk Yorumu Siz Yapın