BILL GATES HIRSIZ MI?
videosundan fısıltılanmıştır. Videoya ulaşmak için Linki kullanabilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=UHzM_bYUiVU.
Merhaba, ben Bill Gates, Microsoft’ın başkanı. Ve karşınızda Bill Gates’in profili.
Gates 28 Ekim 1955’te ABD’nin Seattle bölgesinde dünyaya geldi. Amerikalı entelektüel bir ailede doğan Gates, hayata avantajlı başladı diyebiliriz. Ailesi kendisini küçük yaşlarda avukat olması için yönlendirse de, o 13 yaşında, Lakeside School’da ilk yazılımını kodlayarak kariyer tercihini yapmıştı bile. Okul arkadaşı Paul Allen’la birlikte çalışarak bilgisayar konusunda uzmanlaştı. Allen’la birlikte 1972’de ilk şirketleri olan Traft-Oft datayı kurdu. Trafik sayım ve kontrol sistemi için yazılımlar üreterek 20 bin dolarlık satış yaptı. Bundan bir yıl sonra TRV adlı silah hizmetmesinde staj gördü. Kariyerinde emin adımlarla ilerliyordu. 1973’te SAS sınavıyla Harvard’a kabul edildi. 1975’te ise Harvard’ı terk ederek yazılım hayallerinin peşinden gitme kararı aldı.
İlk büyük projeleri Allen’la birlikte Basic isimli yazılım dilini kodlamaları oldu. MIT şirketinin Altair isimli bilgisayarı için kodlanan yazılım Gates’in dönüm noktası oldu. MIT’sin desteğiyle Gates ve Allen New Mexico’da Microsoft’u kurdu. Microsoft, mikrobilgisayarlar için yazılım geliştiren ilk şirketlerden biriydi.
Microsoft 1979’da yalnızca 13 çalışanıyla yaklaşık 3 milyon dolarlık bir satış yaparak başarısını sürdürdü. Apple’ın kurucusu Steve Jobs, Bill Gates’i hırsızlıkla suçlamıştı. Microsoft’un piyasadan sildiği Netscape’in mühendislerinden John Mittelhauser 1998’de Microsoft’a dava açtı. John Gates hakkında başarılı bir yazılım geliştiren şirketlerin önünde iki seçenek vardı.
Ya Microsoft ürününüzü kopyalayıp geliştiriyor ve bundan para kazanıyordu ya da doğrudan şirketinizi satın alıyordu dedi. Aslında bu sözler Bill Gates’in yükselişini özetliyor. Hatta bu durum The Simpsons çizgi dizisine de konu olmuştu. Dizi de Gates, Homer’ın kurduğu bir internet şirketini satın almak için teklif götürüyor. Sonra ise kaba kuvvet kullanarak şirkete el koyuyor ve önüme gelene check yazarak zengin olamadım ben diyordu. Bill Gates’in kullandığı ara yüzü Apple’dan çaldığını iddia ettiğinde Gates’in cevabı itiraf niteliğindeydi. Bill Gates, Steve Jobs’a, ikimizin de Xerox adlı zengin bir komşusu vardı. Ben adamın televizyonunu çalmak için evine girdim ama bir de baktım ki sen zaten çalmışsın diyerek bu iddiayı doğrulamış oldu. MS-DOS sistemi 80’li yıllarda dünya çapında 120 milyon kopya satarak rekor kırdı. Bu yıllarda Avrupa’da Microsoft şubeleri kuruldu.
Microsoft 20 Kasım 1985’te Windows’un ilk versiyonunu piyasaya sürdü. Bu tarih hem Bill Gates için hem de Bilişim Teknolojileri için bir başka dönüm noktası olarak kayıtlara geçti. Bill Gates’in 2014 yılında Rolling Stone dergisine verdiği röportajsa özellikle pandemi döneminde tekrar gündeme geldi. Gates bu konuşmasında önümüzdeki 50-100 yıl içinde dünyada kötü şeyler olacak. Umarım bir salgınla nükleer ya da kimyasal saldırılarla milyonlarca insan ölecek boyutta olmaz demişti. Nükleer atakı geldiğinde, aşağı incelemeye başlamak ve o kapağın dışında yiyeceğiz demiştik. 2015’te TED konferansında anlattıkları da oldukça ilginçti. Çünkü o tarihte henüz Covid-19’da tanışmamıştık. Bill ve Melinda Gates vakfının iddia ettiği önceliklerden biri dünyada tarımın daha verimli hale getirilmesi.
Bu amaçla vakıf, geng düzenleme teknolojileri, laboratuvarlarda oluşturulan biosentetik gıdaların piyasaya sürülmesi, patentli tohumların yaygınlaştırılması gibi faaliyetler yürütüyor. Geleneksel tarımın yoğun olduğu yerlerde, özellikle hükümetler üzerinden kurulan ilişkilerle çiftçileri bu tür modern tarıma geçmeye zorluyorlar. Bu kimilerine göre çiftçilerin değil, mega şirketlerin çıkarlarını koruyan neoliberal bir misyonerlik çalışması.
Tüm bu tarımın yanı sıra vakıf sağlık politikalarında da tüm dünyada söz sahibi haline geldi. Bu büyüklükte ki etkinliğe kıyasla vakfın medya kuruluşlarıyla yakınlığı ve uluslararası kuruluşlardaki nüfusu denetimi zorlaştıran bir etken oluyor. Denetimden uzak bu politikalarsa bir çok karanlık nokta oluşturuyor.
Windows’un çalıntı olduğu yönündeki iddialara her ne kadar doğru ya da yanlış diyemezsek de Gates adı her anıldığında başarıları kadar hakkındaki şaibelerle de konuşulacak.
İlk büyük projeleri Allen ile birlikte Basic isimli yazılım dilini kodlamaları oldu.
Şirketinin 6 e-resimli bilgisayarı için kodlanan yazılım Gates’in dönüm noktası oldu.
İlk Yorumu Siz Yapın