Çin, Tayvan’a ne zaman saldıracak?
videosundan fısıltılanmıştır. Videoya ulaşmak için Linki kullanabilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=X11RMgW_To4.
Xi Jinping’in Çin’deki otoritesi tartışılmaz görünüyor. Hatta 3. kez Çin Komünist Partisi Başkanlığına seçildi. Bu daha önce görülmemiş bir durum. 3. kez parti başkanlığına seçilmesi onun ömür boyu lider olmasının yolunu açıyor. Çin’de hiç kimse Mao Zedong’dan beri bu kadar güçlü olmamıştı. Bu an çuçin, fang de shi zung. Çin’in bazı emperyal vizyonları var. Sık sık Çin rüyası sloganını kullanır. Bu slogan adı altında Çin’in Xi Jinping liderliğinde dünyanın en güçlü ve en zengin ülkesi olduğuna savunuyor. Hatta Xi Jinping 2049’a kadar Çin’in bir bütünü olması gerektiğini ve Pekin’in askeri eğitimini güçlendirip büyük savaşa hazırlanacağını söyledi. Yani Xi Jinping’in de dediği gibi bu dönem Çin’in büyük savaşa hazırlık dönemi olacak. Tarçmalı Güney Çin Denizi, Tayvan ve Asya Pasifik’te Çin’in inşa edip bayrak diktiği adalar.
Ononun bu bölümünde Çin’in savaş ilanını ve askeri belikamının tam boyutunu anlatacağım. Şiye 3. dönemin yolunu açan oyulamanın hemen öncesinde ilginç bir olay yaşandı. Xi Jinping’in selefi olan eski Çin devlet başkanı Hu Jintao, Çin Komünist Parti’nin 20. Ulusal Kongresi’nin kapanış töreninden görevler tarafından zorla çıkarıldı.
Ancak Xinhua haberajansından saatler sonra yapılan açıklamada Jintao’nun kendini iyi hissetmediği belirtildi. Ancak Xinin iktidarına karşı bir hareket nedeniyle ortadan kaldırıldığı gür sesle söylemese de herkesin sessizce söylediği bir gerçek. Çin anayasasında 2018’de yapılan değişiklikle devlet başkanının görev süresine iki dönemle sınırlayan kural kaldırılmış, böylece Xinin liderliğini 3. döneme taşımasının önü açılmıştı.
Yani Xi aynı Putin gibi anayasayı değiştirip hayatının sonuna kadar lider olacak. Ama kendi gücünü ispatlaması için yeni savaşlara ihtiyacı var. Sessizce ilerlemek Çin felsefesinin ana söylemi. Çin’in savaş ilanı bugün belirtilse de hazırlıkları çok önceden başlamıştı. Bundan birkaç yıl önce Çin lideri Xi Jinping bir söz vermişti. Halk Kurtuluş Ordusu’nu dönüştürme sözü. 2015’te Çin Komünist Partisi’nin liderliğini üstlenmesinden 3 yıl sonra Xi ordusunu ABD ordusuna denk olacak dünya çapında bir savaş gücü haline getirmek için kapsamlı bir projeye girişti. Bu dönüm noktası için belirlediği tarih 2049’dı. Ancak sadece 7 yıl sonra hayalini gerçekleştirme yolunda çoktan ilerledi.
Çin şu anda dünyanın en büyük donanmasına sahip. En yeni ve en güçlü savaş gemilerinden bazıları halihazırda kullanışta. Gizli savaş uçakları ve gizli bombardıman uçağı olan hava kuvvetlerine sahip. Ve Asya’da benzersiz bir erişim sağlayan yeni füzelerle dolu bir roket kuvvetini de görmezden gelemeyiz. Ancak Rusya’nın duraksayan Ukrayna işgalinin gösterdiği gibi en büyük, en heybetli görünen ordular bile daha küçük, daha kurnaz güçler tarafından yok edilebilir. Kendi kendi yöneten Tayvan’ın 23 milyonu insanı, adayı kendi topraklar olarak gören ve bir gün gerekirse zorla ele geçirme sözü veren otoriter Çin’in sürekli işgal tehdit altında yaşıyor. Geçen ay Çin Komünist Partisi anayasasına Tayvan’ın bağımsızlığına karşı çıkmak ve caydırmak politikasını kararlılıkla uygulamakla ilgili bir satır ekledi.
Ve Çin bu formüreyle adayı yönetmeyi planladı. Çin Tayvan’a saldırırsa, Tayvan’a savunma silahları sağlayan ABD için iyi bir haber olmayabilir. Diğer taraftan bu saldırıdan etkilenecek ülke, coğrafi yakınlık bakımından Japonya.
Tam da bu sebeplerden dolayı Çin’in bu tehditine karşı ABD’nin yanıtı gecikmedi. ABD Avustralya’ya nukleer yetenekli bombardıman uçakları konuşlandırılacağını açıkladı.
Atlantikteki gücünü pasifike kaydıran ABD yeni bölgedeki yeni büyük savaşa hazırlıklarını artırdı. Ancak bölgede olanları izlediğimizde Çin’in çoktan savaşa başladığını görmek mümkün. Çin dünyanın en çok seyahat edilen nakliye şeritlerinden bazılarına test bölgeleri ilan etti ve Tayvan’a en az 4 füze fırlattı. Bazıları Japonya’nın Münhasır Ekonomik Bölgesine indi. Çoğu analistler Çin’in bu yıl en kısa sürede Tayvan’a işgal edebileceği konusunda uyarıyor.
Çin yapacaklarını söylediklerinden önce gerçekleştiriyor, önce yapıyor, sonra açıklıyor. En azından son 20 yıl da böyle hareket etti. Temmuz ve Ağustos 2021’de Çin ordusu yeni nükleer başlıklı bir hipersonik bombardıman sistemini denedi. Test ABD’yi hayrete düşürdü ve Çin’in kapasitesinin daha önce bilinenlerin çok ötesinde olduğunu gösterdi. Bu hipersonik bir silah sisteminin test edilmesinde çok önemli bir olaydı. Bu gördüğünüz noktalar ise Çin’in Güney Çin Denizi üzerinde kurduğu askeri üstleri. Çin Komünist Partisi 10 yılını uçak-savar sistemleri, radar dizileri, saldırı gemileri ve pangarlarla donatılmış son derece gelişmiş askeri üstlere dönüştürmek için harcadı. Ve bu üstler düzü nelerce asker barındırıyor. Şii, Güney Çin Denizi’ni kontrol ederek her yıl 5 trilyon dolar değerinde malın geçtiği verimli balıkçılık alanlarının ve nakliye yollarının yanı sıra komşu ülkeler üzerinde güç oluşturmayı amaçlıyor. Firewick Cross Adası Bu ada Tayvan, Vietnam ve Filipinlilerin adanın kendilerine ait olduğunu iddia etmelerine rağmen Çin tarafından kontrol ediyor.
Ada ismini Firewick Cross aynı zamanda 1866’da Çin’den İngiltere’yi ilk çay taşıyan gemilerin yarıştığı büyük çay yarışına katılan hızlı yelkenli tüccar gemisinin de adı. Ancak günümüzde adanın çayla pek alakası yok. Ada genelinde radar sistemlerinin yanında ucu nükleer madde yüklü balistik füzeler de barındırıyor. ABD keşif görevi, gemi ve uçak-savar füze sistemleri, lazer ve karıştırma ekipmanı ve savaş uçaklarıyla donatılmış yapay adaları buldu. Çin’in bu yınağı, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana yapılan en büyük askeri yınak olabilir. Bu üstler, Çin’in Peking’in 9 cizgili hat olarak adlandırdığı sınırlar içinde, Güney Çin Denizi’nin tamam üzerine toprak ele geçirme planının ilk adımı. 2012’den itibaren verilen Çin pasaportlarında 9 cizgili hat basılmış Çin haritası var. Nedir bu 9 cizgili hat? 1947’de Güney Çin Denizi’nde Çin tarafından çizilen bir deniz sınırı.
Bu hat boyundaki adalarda Çin’in askeri donanımlı üstleri bulunuyor. 2015’de Gaven Kayalı’nda yani tarçmalı sularda Çin’in inşaat çalışmalarının fotoğrafları yayınlandı. Geçen yıl Çin’den Asya’daki diğer ülkelere sıkıştırmak için tasarlanmış bir saldırganlık eyleminde, sıralar halinde birbirine bağlanan 200’den fazla teknenin fotoğrafları ortaya çıktı. Filip’in hükümeti 29 Mart 2021’de Spreadley adalarında 254 gemi ve 4 Çin savaş gemisinin fotoğraflarını yayınladı. Gemilerin Çin’in dediği gibi balıkçı tekneleri olmadığını iddia ettiler. Çin’in deniz milislerinin bir parçası denizdeki silahlı güçlüleri olduğu ortaya çıktı. Ama Çin tekneleri bölgeden çekmeyi reddetti.
Komünist Parti’nin yeni raporunun ana fikri şu. Çin’in odak noktası bundan böyle ekonomi değil, milli güvenlik olacak. Tayvan’a ele geçirme yeteneğine sahip olmak uzun süredir Çin’in ordusunu modernize etmesinin itici gücü olsa da, aslında bunu yapmak çok zor ve kanlı bir iştir. Muhtemelen Rusya’nın komşusunun işgal gelişiminden bile daha fazla. Moskova, Ukrayna’ya işgal ederken birliklerinin yalnızca bir kara sınırını geçmesine ihtiyacı vardı. Çin Tayvan işgal ederse, birlikleri Tayvan boğazına geçmek zorunda kalacak. Bu, 2. Dünya Savaşı’ndan Alman işgal altındaki Fransa’da, Normanda’da kariya çıkmasından bu yana gerçekleşecek en büyük anfivi operasyonu olacak. Bunun için yüz binlerce askere gerekecek. Xi Jinping’in Çin Komünist Partisi’nin yeniden başkan olması ve savaş ilanı, Çin iç dünyasının elit isimleri için müvardağa taşılan son damla oldu. Peking’in artan baskısı yüzünden zengin Çinlilerin cazibe merkezi Hong Kong gözden düşerken, ilgi Singapur’a yöneldi. Private Bank verilerine göre 2017 ve 2019 döneminde Singapur’daki aile işletmelerinin sayısı 5 kat arttı. 2020’de 400 olan rakam, bu yıl sonrası ise 700’ü buldu. Aileler taşınırken parasını da yanında götürmek istiyor. Financial Times birçok milletvekillerinin yıllardır Çin’den kaçmaya hazırlandığını, bu amaçta paralarını offshore hesaplara aktardıklarını ve ailelerine Çin dışında oturma izni ve yeni vatandaşlık ayarlamaya çalıştıklarını söyledi. Zenginlerin tek korkusu varlık verikisi değil. Son yıllarda Ali Baba’nın kurucusu Jack Ma, tenişte Peng Shou, finansçı Jin Hua ve gayrimenkülde ve Whitney Duan gibi isimlerin farklı sürelerle ortadan kaybolmasından dolayı kişiler güvenlikleri içinde kaygılır. Çin’in savaş ilanının ilk adresi tarçmasız Tayvan’dır. Tayvan, Çin kıyılardan 110 mil’den daha az bir mesafe değir almakta.
70 yıldan fazla bir süre iki taraf ayrı ayrı yönetiliyor. Ancak bu Çin’in adayı hiçbir zaman kontrol etmemiş olmasına rağmen kendisine ait olduğunu iddia etmekten alıkoymadı. Xi Tayvan’ı mirasının önemli bir parçası olarak görüyor ve Kongrede’ki açılış konuşmasında şunları söyledi. Asla güç kullanımından vazgeçme sözü vermeyeceğiz. Çin liderinin bu sözü popülist söylemenin ötesinde çok yakında gerçekleşecek muhtemel savaşın gerçek sinyallerini veriyor. Dikkatiniz için teşekkür ediyorum.
Bir videoyu izlediğiniz için teşekkür ederim.
İlk Yorumu Siz Yapın