Çin’de üretim durursa ne olur?
videosundan fısıltılanmıştır. Videoya ulaşmak için Linki kullanabilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=R3LFdUbi_B4.
Apple yeni iPhone’u tanıtamayacak. Dünyada bilgisayar üretimi durma noktasına geldi. En büyük şirketler bile yeni otomobil üretemeyecek. Üç iddialı gazete maçetiyle başladık. Bunların hiçbiri şu an için gerçek değil. Ancak Çin’de yaşananlar bunları ve çok daha fazlasını gerçeğe dönüştürebilir. Daha önce duymadığınız kadar yüksek sesle söyleyelim. Çin, dünyadaki tüm endüstrileri görülmemiş bir krize sürüklüyor olabilir.
Undurucu 애’ k Öncelikle escreveren şey技gentle bir anlam. illustrate o collapse Çok net bugün, Türkiye’den epey uzaklara gidip Çin’e vardı
ve ülkenin Covid-19 tedbirlerinin hangi sonuçlara neden olabileceğini araştırdı. İçeriye hemen geçeceğiz ancak küçük bir ricamız var. Her gün en az bir kaliteli içerik vaat ettiğimiz YouTube kanalımıza abone olmanız bizim için çok önemli. Hep birlikte 1 milyon olmak için desteğinize ihtiyaç duyuyoruz.
Tamam tamam siz abone olduğunuz varsa yorum ve anlatmaya hemen başlıyorum. Covid-19 tüm dünyada bilinen bilinmeyen tüm alışkanlıkları baştan sona değiştirdi. İnsanların yaşam biçimleri, davranış şekilleri, etkinlikleri ve çok daha fazlası büyük bir hızla dönüşürken
yeni normalin getirdikleri apaçık biçimde karşımıza serinmeye başlandı. Harry Hopperstadt’ın 3 çocuklar bugün evde. İlk 2 hafta ulaşacaklar. Ancak geliştirilen aşılar tedavi yöntemleri ve virüsün kaybettiği güç Covid-19’un sahip olduğu etki alanını biraz olsun daraltmış oldu. Birçok ülke bu gerilemenin ardından pandemi kısıtlamalarına çeşitli dokunuşlar yapmaya başladı. Maske yasakları, etkinlik imtihalleri ve birçok farklı ancak eski alışkanlıklar yeniden gözden geçirildi.
Kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu kaldırıldı. Bir büyük istisna hariççi. Hangi ülkeden bahsettiğimi biliyorsunuz. Tabi ki Çin. Bu neden bu adresi Çin vücudunu alıyorsun? Bu hiç racist değil. Bu Çin’den geldi. Covid-19’un ilk çıktığı yer olması nedeniyle de pandemi dendiğinde akla gelen öncelikli adres konumundaki ülke şu sıralar vatandaşlarına oldukça ilginç ve birçok açıdan sorunlu bir deneyim yaşatıyor. Herkes normalleşirken onlar baştan sona daha daha normalleşiyor. Öncelikle Çin hükümetinin temel politikası sıfır vaka. Bu ütopik ve gerekliliği sorgulanması gereken amaç için tahmin edebileceğinizden daha sert ve katı tepkiler alıyorlar. Durumun daha net anlaşılması için birkaç örnek vermek istiyorum.
Özellikle nisan ayının ortalarına denk gelen süreçte belirti dahi göstermeyen çok sayıda insan hastanelere dolduruldu. Herhangi bir semtom aramaksızın zorlu ve birkaç farklı aşama içeren çok sayıda test vatandaşlara uygulanmaya başlandı. Hastane şartlarında herhangi bir iyileştirme yapılmadığı gibi 30 kişilik odalara doluşan 50’den fazla insan görmek oldukça olası hale geldi. Birçok farklı mahalle ve sokak yalnızca bir vaka olmasına rağmen resmen kapatıldı. Mahallelerden dışarı çıkmak mümkün olmadığı gibi kimsenin o mahallelere girişine de izin verilmedi. Burada devletin tedbiri alırken vatandaşlarına sunması zorunlu imkanların hemen hemen tamamının atlandığını da hatırlatmış olalım. Fırın ve marketler dahil birçok mahallede her işletme kapatılırken oralara gerekli gıda takviyesi de asla yapılamadı. Yani insanlara resmen şu deniyordu. Covid-19 olma ihtimalin var o yüzden açlıktan ölmende bir sorun yok. Bu gayet problemli cümlenin bir devlet politikası haline geldiğini bir kez de hatırlatmak istiyorum. Çin karantinalarını açlık sınırında yaşayan insanlar deneyimine evcil hayvanları da ekledi. Çok sayıda hayvan Covid-19 yayıyor denilerek öldürüldü. Burada Çin halkının daha önce görülmemiş düzeyde protesto dalgaları başlattığını da hatırlatalım.
Peki Çin’in söz konusu pandemi yaklaşımı yalnızca Çin’ime etkiliyor. Ne yazık ki hayır. Bu içeriğin anlatmak istediği de tam olarak bu. Ürkedeki kısıtlamalar küresel tedarik zincirini tehdit eder hale geldi.
Çin genelinde otoyollar ve limanlar tıkanırken çok sayıda fabrikanın üretimi de durmak zorunda kaldı. Elektrikli otomobillerden akıllı telefonlara kadar uzanan oldukça geniş bir alanda ciddi üretim krizleri başladı ve bu krizler büyümek üzere.
Bu durumu aşabilmek için bazı fabrikalar üretimi durdurmamak adına işçileri fabrikalarda izole etmek gibi sert ve çağ dışı yöntemlere başvursa da ham madde almak ya da ürünleri teslim etmek günden güne zorlaşıyor. Nisan ayı sonlarında Şangai yakınlarında bulunan dünyanın en büyük çip üreticisi Foxconn’a ait bir fabrikayı açık tutmak için işçiler tesisle tutulmaya başlandı. Tüm bu işkenceye yakın tutuma rağmen üretim oranı %40 oranında düştü. Yani saçmalığı saçmalıkla kapatmaya çalışsalar da sonuç alınamadı diyebiliriz. Yine Nisan’ın son haftasında 30’dan fazla Tayvanlı şirket Çin’in doğusundaki yasaklar nedeniyle fabrikalarındaki üretimi bir hafta boyunca durdurmak zorunda kaldı. Alman otomobil parçası üreticisi Boş da Şangai ve Changa Chun’daki fabrikalarında üretimi durdurduğunu diğer iki fabrikalarında ise izole çalışmaya geçildiğini açıkladı. Boş bu değişikliğin üretim hız ve kapasitelerini %70 oranında azalttığını da resmi açıklamalarına ekledi. Gelelim biraz daha bilindik örneklere. Dünyanın en çok tercih edilen akıllı telefon üreticilerinden Apple’da iPhone üretimi yapan Şangai ve Kunshan’daki operasyonlarını resmen durdurdu. Şirket, bölgedeki kısıtlamalar çalışmaya uygun ortamı ortadan kaldırıyor raporunu uluslararası deneçlerden aldı ve üretimin bir daha başlama ihtimalinin oldukça düşük olduğunun da altını çizdi. Bu örneklere çok sayıda farklı otomobil şirketini de ekleyebiliriz. Yani Çin’de üretim yapan şirketler için hiçbir şey eskisi gibi değil ve bu kararlar uygulanmaya devam ettikçe de eskisi gibi olamayacak. Ekonomistler kısıtlamaların aksattığı ekonomik aktivitinin Çin’in büyüme hızını etkileyeceğini söylese de bu durum Çin hükümetinin çok da umrunda değil.
Xi Jinping’in bu yılki %5.5’lik büyüme defini tutturması neredeyse imkansız olarak değerlendiriliyor. Çin söz konusu fabrikaların ülkesinde kalmasını sağlamaya oldukça uzak durumdayken bu durumun ülkeleri yeni üretim merkezleri arama noktasına ittiğini de söyleyelim.
Hali hazırda otomotif, akıllı telefon ve enerji gibi ekonomik boyutları en yüksek seviyedeki 3 farklı endüstri de en çok üretimin yapıldığı ülke olan Çin bu özelliğini yakın zaman içerisinde kaybedebilir. Kayıp sürecinde de şirketler yeni ülkelere ve üretim koşullarına alışana dek büyük bir yavaşlamayla karşılaşılacağı neredeyse kesin. Yani Çin tedbirleri tamamen kaldırmadan bugünkü hızda ürünlere ulaşabilmemiz çok olası değil. Peki Çin kısıtlamaları kaldıracak mı? Öncelikle özellikle evcil hayvanlar ve hastaneler özelinde yaşananların başladığı protesto dalgası ülke üretimine verilmiş bir ultimatom olarak algılandı. Daha önce görülmemiş şiddette gerçekleşen eylemler pandemi kısıtlamalarında kısmi bir azalmayı da beraberinde getirdi. Sıfır baka planı resmi hükümet tavrı olmaktan çıkmasa da belli bölgeler özelinde küçük rahatlamalar başlamış durumda. Bunun genele yayılması halinde fabrikaların yeniden kapasite yükseltmesiyle karşılaşabiliriz. Yine de Çin’in tüm dünya normalleşirken attığı adımlar birçok farklı şirket ve ülke için dev ekonomik dalgalanmaları beraberinde getirdi. Yani bu çıkmazın karar değişiklikleriyle de değişmeme ihtimali mevcut.
Çin’in ülkesinde yaptığı kısıtlamalarla dünya ekonomisini nereye sürükleyeceğini hepimize zaman gösterecek.
İlk Yorumu Siz Yapın