Çinlilerin “DAHA NELER” Diyeceğiniz Gelenekleri
videosundan fısıltılanmıştır. Videoya ulaşmak için Linki kullanabilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=610HQHCIA_w.
1,5 milyara yakın nüfusu ve 3 milyon kişilik ordusuyla dev bir ülke. Orası dünyadaki en ilginç yerlerden biri. Hepimiz hayvanlı takvimlerini, ilginç kıyafetlerini ve sıkışık trafiğini biliyoruz. Ancak Çin’de bundan çok daha fazlası var. Gizemli, çekici, garip ve antik kültürüne isterseniz biraz daha yakından bakalım.
Çoğu otelde ya da yüksek binada asansörü kullanacak olursanız dört rakamının olduğu katları göremezsiniz. Dört, Çince’de ölüm kelimesiyle aynı şekilde telaffuz edildiği için bir nevi uğursuzluk olarak kabul ediliyor. Sokakta yürürken pantolon arası yırtık küçük çocuklarla karşılaşırsanız buna şaşırmayın.
Henüz tuvalet eğitimi tamamlanmamış olan çocuklar sıkıştıklarında altlarını kirletmesinler diye bu yöntem kullanılıyor. Her yerde, bulundukları caddenin köşesinde tuvaletlerini yapan çocuklardan kimse rahatsız olmuyor. Bu günlük hayatta sıkça karşılaşılan bir doğallık haline gelmiş. Sizce garip mi görünüyor? O halde devamında ne olduğuna bakın.
Tuvaletini yapan bu çocukların idrarları bir kaba konulduktan sonra yumurtalar bu idrarda haşlanıp yenir. Tıbbi olarak idrarın bir zararı olduğu bilinmiyor ama yine de Çin kültürünün yavancıları için pek de iç açıcı değil. Çin’de bir tuvaletten sürekli gelen öksürük sesleri duyabilirsiniz. Bu oldukça eski bir gelenek. Genç kızlar tuvalette çıkardıkları sesler duyulmasın diye öksürerek bastırmaya çalışıyorlar.
Aynı gelenek Japonya’da ve Tayvan’da da yaygın olarak var. Tükürmek de yaygın bir gelenek. Çin hükümeti ne kadar uğraşsa da bir türlü önüne geçemiyor. Geleneksel Çin tıplında tükürük yutmanın insan sağlığına zararlı olduğu düşünüldüğü için binlerce yıldır tükürmek alışkanlık halini almış. Dar sokaklardan geçerken dikkat edin. Kafanıza yağmur damlaları düşebilir.
Çinlilerin iş hayatında ve sosyal hayatta yapması gerekenlerden belki de en önemlisi sigara içmektir. Evet yanlış duymadınız. Yeni bir insanla tanıştığınızda ona bir adet sigara ikram etmek sizin prestijinizi arttırıyor. İkram edilen sigarayı tabii ki geri çevirebilirsiniz. Fakat bunu yaparken çok saygılı olmanız gerekli. Bu kural sadece erkeklere özel. Kadınların sigara içmeleri pek hoş karşılanmıyor.
Ülkedeki tütün ürünü kullanımı o kadar yüksek seviyede ki Çin hükümeti geçtiğimiz yıllarda bu geleneğin silinmesi için çok önemli yasaklar koysa da etki ettiği söylenemez. Aynı zamanda Çinliler dünyada boy ortalaması en kısa milletlerden biri. Bunun nedeninin yüzyıllar süren yoksulluk ve kıtlık kaynaktı tek yönlü beslenme olduğu düşünülüyor.
Zaten varlıklı ailelerin çocukları, yoksullara oranla dengeli beslenme ve düzenli spor yapma imkanlarından dolayı çok daha uzun ve sağlıklı olduklarını görebilirsiniz. Çin gerçekten sıra dışı bir ülke. Hem kalabalık olmaları hem de Avrupa’dan uzak bir coğrafyada yaşamalarından dolayı dışarıdan hiç etkilenmeden kendi içlerinde çok farklı yaşam stilleri geliştirmişler.
Erkeklerin tırnak uzatması da bu sıra dışılıklardan biri. İlk karşılaştığınızda bunu çok tiksinc bulabilirsiniz. Çinli bir erkeğe neden tırnaklarının uzun olduğunu sorduğunuzda sizin şaşkınlığınızı görüp şaka yollu olarak burnumu ve kulağımı daha rahat karıştırabilmek için diyecektir. Ancak esas nedeni çok eskilere dayanıyor.
Binlerce yıl önce asilzadeler ve din adamları kendi statülerini belli etmek için tırnaklarını uzatırmış. Elleriyle çalışmadıklarının, köle olmadıklarının sembolik bir ifadesi bugün ise bir moda halinde devam ediyor. Çinliler için çok önemli olan değerlerden biri de uyku. Öyle ki çok uyumak değil uykusuz kalmak yadırganıyor. Bu nedenle günün her anında aklınıza dahi gelmeyecek yerlerde uyuyan insanları görebilirsiniz. Banklara uzanmış takım elbiseli erkekler hatta gittiği restoranda yemeği beklerken bir yere kıvrılıp uyuyan insanlar hiç de ayıplanmıyor. Çinli bir aileyi yemeğe davet ederseniz yemek sonrası geirmelerini sakın terbiyesizlik olarak görmeyin. Çünkü bu onlar da çok net bir beğeni ifadesi. Eski bir hikayede Çin hanedanlarının yemekte toplanması anlatılıyor. Ziyafet sonrasında yemeğe katılan beylerden biri geyirmemiş ve bu saygısızlık olarak kabul edildiği için yüzlerce yıl sürecek olan iç savaşın başlamasına neden olmuştu. Kısacası sizin için tiksinç gelebilecek durumlar farklı kültürlerde yaşama nedeni olabiliyor. Hala Çin’in bazı bölgelerinde pekinez cinsi köpek beslemek yasak. Eski inanışlara göre bu köpekler çok kutsal kabul ediliyor ve asezade değilseniz sahip olamazsınız. Çin kralları uğur getirmeleri için önemli toplantılarda ve karar zamanlarında kıyafetlerinin kol kısmının içine bu köpeklerden koyarmış. Saraydaki her pekinezin 3 adet bakıcısı 24 saat boyunca onun her ihtiyacını yerine getirmeye büyük önem veriyormuş. Aynı zamanda pekinezler yabancılara karşı aşırı duyarlı ve saldırgan oldukları için sarayın bakıcısında yüzlercisi güvenlik amacıyla da kullanılırdı. Bölgeye yaklaşan yabancı bir yüz bu küçük ama inanılmaz cesur köpeklerin elinden asla kurtulamaz. Şu an pekinezlerin yerini ise başka bir tür aldı. Fakat köpek değil kazlar. Kazlar çok duyarlı bölgelerini koruyan hayvanlar. Bunun için saldırmaktan hatta hayatlarını tehlikeye atmaktan asla çekinmezler. Zengin ailelerin bahçesinde ya da korunması gereken devlet binalarının çevresinde onlara çokça rastlayabilirseniz. Şu an dünyada en çok tutulan spor olan futbolda aslında çok eski bir Çin geleneği. Hanedanlar zamanında ayakla topu tekmelemek anlamına gelen cuju zenginlere yönelik çok popüler bir spordu.
Bu coğrafyada insan isimlerinin hepsi önemli anlamlar taşıyor. Toplumsal değişiklik ve yenilikler mutlaka çocuklara verilen isimleri etkiliyor. Örneğin olimpiyat oyunları Çin’de yapıldığında doğan 4 bin çocuğa olimpiyat oyunları ismi konulmuştu. PlayStation gibi teknolojik cihazlar da Çin’e gireli henüz birkaç yıl oluyor. PlayStation’ların ülkede yasallaştığı ilk yıl doğan 2 bin çocuğa oyun konsolu ismi verilmişti.
Aslında bu çocuğun doğduğu yıl içerisinde yaşanan toplumsal gelişmelerin onun hayatında etkili olacağı inanışı. Takvimleri bile bu şekilde düzenlenmiş. Yıllar sayı yerine hayvan isimleriyle adlandırılıyor. 12 yıllık bir döngüye sahip olan bu takvime göre örneğin 1991 ya da 2003 gibi yıllarda doğduysanız koyun, 1992 ya da 2004 yılında doğduysanız da maymun senesine denk gelmiş oluyorsunuz. Çin takvimi hamilelikte doğacak olan çocuğun cinsiyetini belirlemek için de kullanılıyor ve ilginçtir ki %90’lık doğruluk oranına sahip. Takside, otobüste, sokakta, nerede olursanız olun ellerinde cam şişelerle dolaşan kadınlar göreceksiniz. Bu şişelerin içinde genellikle sıcak su var.
Çünkü Çin tıppında mide sağlığının tüm bedenin temel noktası olduğuna inanılıyor ve onu korumak için bol bol sıcak su tüketmek gerekli. Hatta lüks bir restorana ya da sokak arasındaki sıradan bir lokantaya gitseniz dahi içeri girdiğiniz anda masanıza her şeyden önce bir şişe sıcak su getirilecektir. Eğer Çin’e gidecek olursanız şu bilgileri mutlaka öğrenmelisiniz. Bir ziyaret esnasında çayınız bittiğinde size sormadan sürekli yenilenecektir. İstemediğinizi söylemek büyük kabalık sayılacağı için yavaş içmeye ya da bardağınızdaki çayı tam olarak bitirmemeye çalışın. Lüks bir lokantada sakın bahşiş bırakmaya kalkmayın. Hakaretlerin en büyüğünü yapmış olursunuz. Aynı zamanda olur da bir Çinli ile karşılıklı pilav yerseniz çubukları tabağa dik olarak saplamamaya çalışın.
Bu bazen bir evlilik teklifi bazen de sonu gelmez bir kan davası başlatmak demek. 1,5 milyara yakın nüfusu olan bu koca ülke dünyanın en hızlı büyüyen ve gelişen yerlerinden biri. Fakat halkın yarısından çoğu günlük 1 dolardan daha az kazanıyor ve inanılmaz yoksulluk içerisindeler.
Tabi ki Çin’in kontrolsüz sanayileşme ile dünya atmosferini en çok kirleten ülke olduğunu bu nedenle tüm insanlığın yani bizlerin sağlığını hiç önemsemediğini hatta Çin’deki bazı şehirlerde bu kirlilik nedeniyle insanların maskeyle dolaşmak zorunda kaldığını unutmamak gerek. Buna rağmen uzaya çıkabilen kendi silah sanayisi olan ender ülkelerden biri.
Önümüzdeki yıllarda onlarla çok daha sık karşılaşacağımız aşikar. Daha fazla içeriye ulaşabilmek için kanalıma abone olabilir, soru, görüş ve video isteklerinizi iletmek isterseniz bana instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz.
İyi seyirler.
İlk Yorumu Siz Yapın