Fasık Kimdir? Fasık Kimsenin Arkasında Namaz Kılınır mı? Abdülhamid Türkeri Hoca Efendi
videosundan fısıltılanmıştır. Videoya ulaşmak için Linki kullanabilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=rhx-05uENSo.
Fasık kimsenin arkasında namaz kılmada bir beis var mıdır? Fasık, lugatta alemi olarak günah işleyen kişi demektir. Yani günahını işleyip, günahını gizleme ihtiyacı duymayıp, alemi olarak günah işleyen kişilere, açık bir şekilde günah işleyen kişilere fasık denilir.
Namaz gibi son derece mühim ve önemli olan bir ibadetin önderliğinin de, işte bu şekilde dini hassasiyeti olmayan fasık kimselere teslim edilmesinin doğru olup olmaması fuka tarafından tartışılmaktadır. Konuyla alakalı Allah Resulü, takva sahibi olan kimseler fasıkları imam etmesin.
Diğer hadisi şerifte fasıklar, takva sahibi olan kişiler üzerine imamlık yapmasın buyurmuştur.
Allah Resulün hadisi şerifinde buyurduğu gibi aynı şekilde fuka da özellikle hanefi mezhebinden İmam Muhammed Kitabı’l Asıl’da fasık olan kişilerin imametini güzel görmemekle birlikte imamet yapacak olursa namazın sahih olacağından bahsetmektedir.
Yani fasık olan bir kişi arkasında namaz kılındığı zaman namaz olur ancak doğru olan ve evla olan o cemaat içerisindeki en takva ve en vera sahibi olan kişinin imamete geçmesidir.
Şimdi bugün günümüzde Müslümanların tartıştığı en temel mesele budur. Maalesef özellikle son yüzyıldır imamlara ve dini misyonu olan insanlara birilerinin özellikle kışkırtmalarından dolayı insanların dini vazifeleri yapan hocalara ve imamlara belli bir takım yaklaşımları söz konusudur.
Bu yaklaşımların tamamında neredeyse menfidir. Bu menfi yaklaşımlardan dolayı insanların çoğunluğu imamlarda veya dini vazife yapan insanlarda tabiri caizse açık aramaktadır veya noksan aramaktadır. Bunun yanında tabi şu boyutu da vardır olayın. Madalyonun alkoz yüzünde de şu vardır. Evet maalesef imamlarımız da veraya veya takvaya hiçbir surette dikkat etmemektedirler. Yani evet birileri özellikle ideoloji olarak imamlar üzerine veya dini misyonu olan insanlara yükleniyorken öbür tarafta da dini olarak veya dini misyonuyla öne çıkan olarak hem hocalar hem de imamlar hem de sair dini vazife ile meşgul olan insanlarda şu eksikleri sabittir ve doğrudur.
Bu sefer günden güne takvada ve verada çok ciddi eksikler söz konusudur. Şimdi bugün günümüzde cami cemaatine gitmek isteyen Müslüman kardeşlerimizin çoğunun problemi bu konuda şu oluyor. Ya hocam ben camiye gideceğim ama imam şöyle günah işliyor böyle günah işliyor. İmam şu konuda dikkatsiz. İmam buna hiç dikkat etmiyor. Bu kişinin itikatta ehl-i sünnet dışı itikadı olmamak kaydıyla beraber hanefi mezhebine göre sadece ameliyye olarak birtakım günahları söz konusu ise az önceki yapmış olduğumuz rivayetlerde geçtiği üzere imameti sahiptir. Bu kişi arkasına uygulabilir. Ancak eftal olan ve faziletli olan yakınlarda veya o çevrede takva sahibi başka bir imam varsa o imamın arkasında kılmaktır. Şimdi doğru olan takva ve vera sahibi imama gitmektir. Ancak Müslüman kardeşlerimizin çoğu burada bazı hatalara düşüyordur. Nasıl? Bu sefer buradaki imama birtakım fitneler birtakım eleştiriler yapılıyordur. Müslüman olarak hiçbir daim bizim sorumluluğumuz etrafımızdaki insanların ayıplarını, onların noksanlarını veya kusurlarını takip etmek veya ifşa etmek değildir. Hatasını görürüz ama onu içimizde saklarız. Sonrasında takva bir imam varsa hiç kimseye bir şey demeden gideriz namazımızı orada kılarız. Şimdi biz kendimiz burada takva sahibi var işte bu böyle, bu imam şöyle günahkar böyle günahkar şeklinde Müslümanın ahlakına yakışmayacak eylemlere veya söylemlere de girmemiz lazım. Evet doğru olan, güzel olan hem imam efendinin kendine çeki düzen vermesi hem onun takva sahibi ve vera sahibi olması ancak söz gelimi ki olmadı onun nefsine kendi mücadelesi. Ona diğerlerinin uyması sahibi bizi ilgilendirmez.
Ancak burada bu takva sahibi değil ben öbür tarafa gidiyorum ve bu imam şöyle böyle şeklinde fitne çıkarmak veya imamın bizatihi şahsını hedef alıp Müslümana yakışmayacak eylemler içerisine girmekte biz Müslümanlara yakışmaz. Onun için varsa etrafımızda daha takva sahibi olan kişi oraya gidilir.
Ancak yok ise mecbursak bu durumda gidilir ve namaz kılınır ve namazın hanefi mezheb açısından ve sıhhati açısından bir beis söz konusu olmayacaktır.
Bu videoda birkaç kez daha iletişim vermek istedik. İzlediğiniz için teşekkür ederim.
İlk Yorumu Siz Yapın