Geçmişi olmayan lider: Putin
videosundan fısıltılanmıştır. Videoya ulaşmak için Linki kullanabilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=_OMgkGhCgM8.
Putin, profilin yeni bölümünde seni anlatacağız. Ağlama ama öyle olmaz. Her bölümde birini anlatıyoruz. Sıra sana gelmeyecek miydi yani? Neyse böyle olmayacak. Biz en iyisi videoya geçelim. Mr. President, are you a killer?
Baslı uşak yeminle.
Ben Duygu Göktürk Soydan ve karşınızda Vladimir Putin’in profili.
Bu dizinin betimlemesi TRT tarafından Sesli Betimleme Derneğine yaptırılmıştır.
Bu dizinin betimlemesi TRT tarafından Sesli Betimleme Derneğine yaptırılmıştır.
Bir insan gerçekten bu kadar çok şey yapabilir mi? Tabii bir film karakteri olan 007 James Bond değilse ancak bir dakika belki de arada çok fark yoktur. 2011 yılında Putin Yunanistan’a gerçekleştirdiği seyahatinde yüzmek için denize giriyor ve denizden iki tarihi eserle çıkıyor. Evet sadece yüzerek iki tarihi eseri kıyıya çıkarıyor. Bu biraz garip. Sosyal medyada da kısa sürede gündem olan bu olay özellikle Rus muhalefetin alay konusu oluyor. İtiraf Putin’in baş sözcüsü Dimitri Peskov’dan geliyor. Peskov basına verdiği demeçte o eserlerin önceden Putin’in ekibi tarafından oraya yerleştirildiğini kabul ediyor. Putin 7 Ekim 1952’de eski adı Leningrad olan St. Petersburg’da dünyaya geldi. Bu isim için çocukluğu ve gençliği tam bir sır desek yeri.
Leningrad Devlet Üniversitesi hukuk bölümünden 1975’te mezun oldu. Ve ardından istihbarat elemanı olarak Sovyetlerin meşhur KGB’sinde göreve başladı. Bir süre Almanya’da görev yaptı. Ardından Leningrad’a dönerek üniversite yönetiminde görev aldı. 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla Putin’in de siyasi kariyeri başladı.
1991-92 yılları arasında belediye başkan yardımcılığı yapan Putin ardından 1996 yılına kadar St. Petersburg yönetiminde çeşitli görevlerde bulundu. 1996-97 yılları arasında Kremlin Sarayı Mülkiyet İdaresi Başkan Yardımcılığında bulundu. 1998-1999 yıllarında Rusya Federal Güvenlik Servisinin yani modern KGB’nin başkanlığını yapan Putin
1999’da Boris Yeltsin’in istifasıyla Rusya Devlet Başkanı oldu. Putin Rus vatandaşlarının geçmiş güçlü günlerini özlediğini biliyordu. Bunun için ilk yaptığı faaliyetlerden biri Sovyetlerin meşhur marşına yeniden Rusya marşa haline getirmek oldu. Bu Rus elitlerin hoşuna gitmedi ancak Putin’in arkasındaki güç onların gönlünü alacak hamlelere de sahipti.
Bunlardan en önemlisi de ülkedeki çetelesmeyi bitirmek ve devleti yeniden tek hakim haline getirmekti.
Bu iş yeniden harekete geçti ve çoğunluğu 2007’de olmak üzere arz-arız da devlet destekli dev teknoloji şirketleri kuruldu. Aynı yıl bir yasal düzenleme yapıldı ve bu şirketlerin hepsi bakanlığın elinden alınıp doğrudan başbakanlığa bağlandı. Bu düzenleme yapıldığında Putin ülkenin devlet başkanıydı ancak tam da düzenlemeden bir yıl sonra şansa bakın ki Putin seçimlerde galip gelemedi ve devlet başkanlığı görevinden başbakanlık görevine geçti.
Böylece başbakan olmasına rağmen kendi makamına bağlanan güçlü şirketlerle gücünü korumaya devam etti. Tüm bunlar olurken ülke medya alanında bir atılım yaptı ve 2005 yılında Russian Today kuruldu. Şu an tüm dünyada dev medya oligarçileriyle rekabet halinde olan bu markanın da asli görevlerinden biri Putin’i ve yeni Rusya’yı korumak, kollamak. Sizin Putin’in uzmalık derecesinde yaptığı birbirinden farklı aktivitelerden bahsetmiştik. İşte bu imajda bir yanıyla yeni Rusya’nın güçlü lideri figürünü oluşturan mekanizmanın ürünüydü. Putin profesyonel ellerden çıkmış fotoğraf kareleri ve yine profesyonel ellerden çıkmış konuşma metinleriyle tüm Rus halkına ve elitlerine tek bir mesaj veriyordu. Ben buradayım endişelenmeyin her şey iyi olacak. Tüm bu PR çalışması işe yaradı ve Putin’e karşı ülke içi eleştiriler neredeyse sıfırlandı. Eleştirilerini bitiremeyenlerse Putin’in ve arkasındaki mekanizmanın bir başka yüzüyle karşılaştı. Siyasi cinayetler. Sovyetlerde bir gelenek vardı. Eğer bir kişi Sovyetleri eleştiriyorsa, dünyanın neresinde olursa olsun bulunur ve öldürülürdü. Putin’i eleştiren eski KGB ajanı Aleksandr Litvynenko, Londra’ya yerleştikten sonra Putin’e yönelik eleştiriler dile getirdi. İçtiği yeşil çaya radyoaktif polonium-210 maddesi katılan Litvynenko,
evinde rahatsızlandı, hastaneye kaldırıldı ve üç hafta sonra hayatını kaybetti. Putin’i sert şekilde eleştiren muhalef isimlerin başında gelen Boris Nemtsov, 2015 yılında düzenleyeceği yürüyüşten bir gün önce, Kremlin yakınlarındaki bir köprüden geçerken vuruldu. Putin’in çeçenlere karşı yürüttüğü politikayı kirli savaş olarak tanımlayan Rus gazeteci Anna Politkovskaya da evinin önünde ölü bulundu.
Oluşturulan güçlü ve yetenekli Putin imajıyla susturulamayan muhalefet, siyasi cinayetlerle susturuldu ve gerinen aşamada Putin, en çok sempati duyulan yabancı lider konumuna yerleştirdi. Size beğeneceğinizi düşündüğümüz bir programdan bahsetmek istiyoruz. Bilmediğiniz kişiler. Ya da bildiğimiz kişilerin bilmediğimiz yanları.
GZT’de yeni bir seri yayına giriyor. Profil. Editörlüğünde ben Murat Soy’dan. Sunuculuğundaysa ben Dülkü Göktürk Soy’dan olacağız. Her cuma yeni bir ismi izlemek ve kaçırmamak için GZT’yi kullandığınız tüm sosyal medya platformlarından takip etmeyi unutmayın.
O zaman hadi işe dönelim.
İlk Yorumu Siz Yapın