"Enter"a basıp içeriğe geçin

Nasa’nın 2024’te Ay’a İnsanlı Koloni Kurma Planı (Tüm Ayrıntılar)

Nasa’nın 2024’te Ay’a İnsanlı Koloni Kurma Planı (Tüm Ayrıntılar)

videosundan fısıltılanmıştır. Videoya ulaşmak için Linki kullanabilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=yo7n00IKUmU.

Herkese merhaba ben Ruhi Çenet. Kafamızı kaldırdığımızda bulunduğumuz yerden 100 km yukarıya doğru yükselebilseydik, uzay olarak isimlendirdiğimiz borçta ulaşabilirdik ve yer çekimi ortadan kalkmış olurdu. Uluslararası uzay istasyonunun ise dünyadan ortalama uzaklığı 400 km civarında. Ama ay çok daha uzak. 400 değil 384.400 km uzaklıkta. 14 Aralık 1972’de Eugene Cernan ve Harrison Schmidt adlı astronotlar, insanlık için son defa aya doğru. Ayda yürüdük, bilimsel deneyler yaptık, hatta araba bile sürdük, golf oynadık ve ayrıca pamuk yetiştirdik. Ay yüzeyine herhangi bir insanın son ayak basıcığıydı bu. Aradan 47 yıl geçti ve NASA bunu değiştirmeyi planlıyor. Uzay araştırmalarında öncekinden çok daha iddialı yeni bir döneme giriyoruz.
Artemis projesi NASA’nın Ay’a 2024 yılında geri dönmeye ilk kadını ve sıradaki erkeği Ay’ın yüzeyine ayak bastırmaya yönelik büyük planı. Fakat amaçları sadece ayak basmak, bayrak tikmek ve başardık demek değil. Çok daha uzun süre orada kalarak kalıcı bir istasyon kuracaklar. Aklımıza gelen ilk soru Ay’da ne zaman yaşamaya başlayacağız? Popüler kültür yıllardır bizi Ay kolonileri, askeri üsler, uzay otelleri ve daha pek çok şeyle meşgul etmekte. O halde gerçek bir Ay üstü oluşturmaya ne kadar yakınlıktayız? Konuya geçme dönene bu videonun sponsoru Trendyol’a teşekkür ederim. Açıklama kısmına koyduğum linke tıklayıp sizin için oluşturulmuş Ruhi 20 kodunu kullanarak Trendyol Miele ve Trendyol Mel ürünlerinde geçerli 100 TL ve üzeri alışverişlerinizde 20 TL indirim kazanabilirsiniz. Bir kişi indirim kodundan yalnızca bir kere faydalanabiliyor ve kod ay sonuna kadar geçerlidir. İndirim kodu Garage Sale butiklerinde geçerli değildir. Geçerli tüm ürünlere bu videonun açıklama kısmının en üstüne koyduğum linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Eski bilim kurgu filmlerinin aksine roketler Ay’a direkt fırlatıldıkları haldeki gibi inmezler. Ay’ın yörüngesine ulaşmakla dahil olmak üzere birçok aşamada bir dizi ayrılma geçirirler. Artemis temel olarak üç ana aşamadan oluşacak.
Dünyadan uzayın başlangıcına yani alçak dünya yörüngesine fırlatılma aşaması. Alçak dünya yörüngesinden Ay yörüngesine ulaşım aşaması. Ay’ın yörüngesinden Ay’ın yüzeyine ulaşım aşaması. Ve tüm bu aşamalar şu araçlarla sağlanacak. 1. SLS roketi. Dünyadan tüm malzemelerin uzaya fırlatılmasını sağlayan rokettir. 2. Orion kapsülü.
SLS roketine entegre edilecek ve SLS’in işi bittikten sonra ondan ayrılıp uzay boşluğunda ilerleyecek ve astronotları ve yüklerini Ay’daki derin uzay geçidi isimli istasyona götürecek taksidir. 3. Derin uzay geçidi. Ay’a inşa edilecek istasyondur. Yaklaşık 98 metre uzunluğa ve 2600 tona yakın ağırlığa sahip olan SLS Block 1 aracı kalkış esnasında 39 114 kiloneyton metrelik bir itme gücü üretecek.
26 tondan fazla yükü uzayın derinliklerine taşıma kapasitesi olacak ve sonraki geliştirmelerle bunun 45 tona ulaşması hedeflenecek. SLS tamamlandığında astronotları ve Ay’da bir istasyon kurmaları için gereken bir grup ekipmanı dünyanın yörüngesinin ötesine ve derin uzaya taşımak için gereken güce sahip tek roket olacağı belirsiliyor. SLS’in taşıyacağı yükler arasında bulunan Orion kapsülü, insanlığı uzayın şimdiye kadar gidilmemiş en uzak köşelerine götürmek için tasarlanmıştır ve üç ana bölümden oluşur. 1. SLS roketi fırlatılınca bir kaza olması halinde kendini roketten ayıracak bir güvenlik sistemi. 2. İçinde astronotların yaşayabileceği ve çalışmalar yapabileceği bir mürettabat modülü. 3. Güneş enerjisini elektriğe çeviren bir panel sistemi.
2 Temmuz 2019’da başarılı bir şekilde gerilim testinden geçen Orion kapsülü, roketten ayrılarak mürettabat modülünü güvenli bir yere çekmeyi başarmıştı. İlk insanlı derin uzay görevi için tasarlanmış Orion kapsülü bir nevi yeni bir devrin başlangıcının simgesidir. Artık SLS roketi ve Orion kapsülü hazır olduğuna göre sırada bulmacanın son parçası olan ve astronotların Ay’ın yüzeyine inmesinde önemli bir unsur olan Gateway isimli uzay üstü var. Dünyadan yaklaşık 400 bin km uzaklıkta kurulacak olan bu üs, Ay’ın yörüngesine yerleşecek ve Orion kapsülü bu istasyona yanaşarak kilitlenilip park edilecek. Gateway Ay için bir yörünge karakoluna benziyor. Depolama yapmak, ihtiyacınız olan her şeyi almak, işlerinizi düzene sokmak için gideceğiniz bir yer. Yani Ay’a giden ve Ay’dan gelen astronotlar için bir yaşam alanı.
İçinde aynı zamanda bir uzay laboratuvarını da barındıracak ve astronotlar burada bilimsel deneyler ve keşifler yapacak, derin uzayda yaşamaya alışacak. Ayrıca Mars’a yapılacak seyahatler gibi, gelecekte ki diğer derin uzay görevleri içinde bir liman olacak. Astronotlar Ay’ın yüzeyine inmek için yeniden kullanılabilecek bir Ay’a iniş aracını burada bulacak. Orion kapsülü 2024 yılında Ay’a inecek araç değildir.
Sadece bir uzay istasyonu olacak Gateway’e giden bir taksi görevi görecektir. Ve astronotlar Gateway’deki bir Ay aracıyla Ay’ın güney kutbundaki yeryüzüne inecekler. NASA, Ay’ın yörüngesine yapacağı iki adet iniş testinden sonra 2022 yılında Gateway’i inşa etmeye başlayacak. Gateway’in inşaasında kullanılacak büyük parçaları ise,
sıra sıra 6 adet roketi Ay yörüngesine fırlatarak robotlar yardımıyla birleştirmeyi ve Gateway’in inşaatını 2024 yılında bitirmeyi planlıyorlar. Ayrıca 2028 yılının sonuna kadar yılda yaklaşık 1 tane bu ay üstünden kurmayı umuyorlar. Ve devamında gerçekten ilginç bir şeyden bahsediyoruz ki o da Ay’da su çıkarmak. Su iki önemli roket yakıtı olan hidrojen ve oksijene bölünebilir.
Şu anda uzayda ne kadar uzağa seyahat edebileceğimiz konusunda insanlık, fırlatma sırasında roket tanklarımızda bulunan yakıt miktarı ile sınırlıdır. Ancak roket yakıtını uzayda üretebildiğimiz an çok daha uzaklara seyahat edeceğiz. NASA su çıkarmak için bir başka üstünü daha Ay yüzeyine kurmayı ve Gateway’i yakıt ikmali, yani bir bakıma benzin istasyonu gibi ve dünyadan yapılabilecek Mars yolculukları için bir mola noktası olarak kullanmayı istiyor.
Artemis görevi bittiğinde insan ırkının erişimini, güneş sisteminin her tarafına genişletmeye bir adım daha yaklaşmış olacağız. Astronotları Gateway üstünde yaşamaya hazırlama çalışmaları, aynı zamanda insan vücudunun derin uzayın çeşitli yerlerinde nasıl tepki vereceğini görmemizi de sağlayacak. Ve keşif adına Ay’ın uzak tarafı ve yeraltı kaynakları araştırılacak, madenler çıkarılıp incelenecek.
2028 yılının sonuna kadar sürmesi planlanan Artemis görevi uzun vadede ise Mars’ta insanlı bir görev ifa etmek ve kolonizasyon için önemli bir basamaktır. Daha uzakta bulunan ve gidilmesi çok daha zor olan Mars’a gidiş için bir prova’dır. Ay’a 3 günde gidilebilirken Mars’a yolculuk 6 ile 9 ay civarında sürmektedir. Ancak Artemis projesinin ikinci aşaması olan SLS roketiyle alakalı işler şimdiye kadar planlandığı gibi gitmedi. Proje bütçesinin çoğu SLS’i inşa etmeye harcanıyor ama buna rağmen ilk roketin 2017’de fırlatılması gerekirken, 2019 yılına geldik ve hala ilk roketi 2021 yılına kadar fırlatmayı düşünmüyorlar. Yani programın yıllarca gerisindeler, bütçenin milyarlarca dolar üzerindeler ve önümüzdeki her yıl ya da iki yılda bir bu roketlerden bir tane yapmaları gerekiyor. SLS roketi SpaceX şirketinin ürettiği Falcon Heavy roketi gibi tekrar tekrar kullanılabilen bir roket değil. Bu her fırlatmadan sonra roketin ıskartaya çıkarılacağı anlamına gelir. Ki bu da tahminen NASA’nın her lansman için geriye alamayacağı 1,5 milyar dolar ile 3 milyar dolar arasındaki bir tutar. Bu aklınıza şu soruyu getirebilir. NASA neden SpaceX ile bir anlaşma yapıp Falcon Heavy’i kullanmıyor?
SLS roketinin avantajı daha büyük olması ve Gateway’in inçasında kullanılacak büyük uzay istasyonu modüllerini ve AYA AYAK BASICAK aracı uzaya çıkarmaya çalışıyorsanız bu detay önemlidir. Tahminler Falcon Heavy’nin AYA yaklaşık 21.000 kg yük fırlatabileceğini gösteriyor. Oysa NASA, SLS’in bu miktarın iki katından daha fazlasını kaldırabileceğini söylüyor. NASA’nın bu projenin üstesinden gelip gelemeyeceği hala belirsizliğini koruyor.
Fakat yakında şahit olacağımız olaylar arasında hem yörüngede hem de yüzeyde olmak üzere ulusal kurumların ve hükümetlerin dışında aynı zamanda özel sektör ve ticari kuruluşlarda ay keşiflerine ilgi duyacaktır. NASA’nın bu projenin üstesinden gelip gelemeyeceği hala belirsizliğini koruyor. Fakat NASA yapamasa bile bir gün başka bir kurum bunu yapacaktır. Umarım bu tarz videolar sizin de ilginizi çekiyordur. Eğer uzay videolarına devam etmemi isterseniz bu videoyu beğenerek bana belli edebilirsiniz. Ayrıca açıklama kısmına koyduğum linke tıklayarak sizin için oluşturulmuş Ruhi 20 kodunu kullanıp Trendyol Miele ve Trendyol Men ürünlerinde geçerli 100 TL ve üzeri alışverişlerinizde 20 TL indirim kazanmayı unutmayın. Son olarak bu videonun içeriği hakkında aklınıza takılan herhangi bir soru varsa yorum kısmında sormayı unutmayın.
Belki her hafta yaptığım videoların soru cevaplarını da çekebilirim.
Bir sonraki videolarda görüşmek üzere. Ben Ruhi Cennet.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir