Ukrayna, Rusya’yı nasıl püskürttü?
videosundan fısıltılanmıştır. Videoya ulaşmak için Linki kullanabilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=ApNMoehqwvc.
18 Eylül 1926’dayız. Metro Goldwyn Mayer film şirketinin patronu Louis Mayer her çocuk fareden korkar diyerek Mickey Mouse projesini reddetti. Yanılmıştı. Mickey Mouse tüm dünyada en çok izlenen çizgi filmlerden biri oldu. Microsoft’tan Steve Ballmer 2007’de dedi ki iPhone’un ciddi bir pazar payı elde etme şansı yok. Onlar yalnızca sınırlı bir kitleye hitap edebilir. Evet, Ballmer de yanıldı. Kendisi şu an bu içeriği izleyecek olsa muhtemelen kendi iPhone’unu kullanırdı. Amerika Birleşik Devletleri Donanma Bakanı Frank Knox Pearl Harbor baskınından sadece üç gün önce ne olursa olsun Amerika Birleşik Devletleri Donanması asla gafil avlanmayacak demişti. Sonrasını biliyorsunuz. Yanılgı, hata, yanlış herkes için. Ancak dünya bu günlerde tarihin en büyük yanılgılarından birini yaşıyor. Rusya ordusu Ukrayna’dan göz göre göre başarısızlıkla geri çekiliyor. Bu içerikte size 7 ayı aşkın bir süredir
aralıksız devam eden savaştaki son durumu ve Rusya’nın neden çekildiğini anlatmaya çalışacağız.
Hazırsanız çok net başlıyor.
24 Şubat sabahı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle saat 6 sularında Avrupa’nın orta yerinde yer yerinden oynadı. O günlere hızlıca gidip hatırlarsak analistlerin büyük çoğunluğu Rusya’nın galibiyetinden neredeyse emindi. Rusya, Ukrayna’yı haritadan silecek diyenler dahi vardı. Aslında bu senaryo gerçeğe gayet yakındı. Hali hazırda Rusya 1 milyon 14 bin aktif 2 milyonu aşkın yedek personeliyle asker sayısı bakımından dünyanın en büyük ikinci gücü konumundaydı. Yılda 50 milyar dolardan daha fazla para harcanan bir ordudan bahsediyoruz. Ülkenin başında da savaş söz konusu olduğunda geri adım atmaktan oldukça uzak olan Vladimir Putin’in olması da bambaşka bir detay. Her neyse savaş başladı ve evdeki hesap çarşıya uymadı. 72 saatte Kiev alınacak diyenler büyük bir hayal kırıklığıyla karşı karşıya kaldı. Rus ordusu kısa sayılabilecek bir zamanda hızlıca ilerlemişti. Ancak işler bir anda tam tersine döndü. Bu süreçte şunları bol bol görmeye başladık. Cp ile iletişim kuramayan birlikler, belli noktalarda 3 ya da 5 kişi halinde yapayalnız bekleyen askerler, yakıtı bitmiş araçlar ve nereye gideceğini bilmeyen terk edilmiş tanklar. Peki ne oldu da böyle oldu?
Ukrayna savaş süresince hem Avrupa ülkeleri hem de ABD’nin yoğun bir yardım dalgasıyla birlikte hareket etti. Askerler, silahlar, araçlar ve daha da önemlisi sürekli eğitilen ve donanımlı hale getirilen Ukrayna ordusu. Hatta iş öyle bir noktaya geldi ki 2014’den bu yana Rusya’nın elinde olan Luhansk ve Donetsk’in hemen yanına Ukrayna birlikleri konuşlanmış halde görüldü. Gelin takvim sayfalarını bir tık hızlı çevirelim.
6 Eylül 2022 günü Ukrayna ordusu 6 aydan daha uzun bir süredir Rus ordusu tarafından tutulan Balaklaya şehrine bir çıkarma düzenledi. Rusya’nın zar zor, büyük kayıplar dererek ele geçirdiği yeri sadece 2 günde yeniden aldı. Bakın biz 2 cümleyle süreci özetliyoruz belki ancak bu hem askeri hem de psikolojik olarak gerçek bir kilometre taşı olarak apaçık biçimde karşımızda. Üstelik bu adım Ukrayna ordusu için yepyeni ve güçlü bir başlangıcında ilk adımlıydı. Bugünden bugüne Ukrayna kuvvetleri Rusları elindeki bu topraklardan resmen süpürmeye başladı. Hem de oldukça şaşırtıcı bir hızla. Burada biraz sayısal verilere bakalım istiyorum. Rusların elindeki 8000 km² alan ve onlarca farklı kasaba Ukrayna tarafından resmen geri alındı. Yani kuş bakışı biçimde parsellere bölünmüş bir savaş alanı hayal edin. Ve bu alanın oldukça hızlı biçimde bir renkten başka bir renge büründüğünü düşünün.
Bu grafik olarak oldukça keyifli gözüken anlar Rusya ve tabi Vladimir Putin için fazlasıyla dramatik destek sanırım yanılmış olmayız. Yavaş yavaş asıl meseleye geliyoruz. Ukrayna’nın savaşı nasıl değiştirdiğini konuşmaya artık hazırız. En şiddetli çatışmaların yaşandığı şehirlerde Kiev, Karkiv, Mariopol ve her sonunda ilk etapta silahsız ve güçsüz durumda olan Ukrayna, direnmek için yeni ve farklı çok sayıda yöntem denedir.
Denedikleri her şeyin sonu aynı noktaya çıkıyordu. Bize destek lazım yoksa düşeceğiz. Beklenen desteklerin gelmesi sonrası iyi planlanan önce savunma, sonra taarruz planları bir bir hayata geçirildi. Rusya karşı hareketler sonrası büyük ve kapsamlı saldırılar yürütmekten hızlıca vazgeçti. Bunun yerine topçu birliklerine güvenmeye başladı. Ancak bir gerçek vardı ki her şey o gerçekten besleniyordu. Rus ordusu gerçekten zayıflamıştı. Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin tahminlerine göre 80.000’e aşan öldürülen yahut yaralanan Rus asker sayısı orduda ciddi bir akametin başlangıcı oldu. Üstelik burada asıl kritik detayı da söylemek istiyorum. Kayıpların ve ağır yaralanmaların tamamına yakını hep en yetkin, en güçlü birlikler üzerinden geldi. Onlarca madalyaya, bir çok üstün özelliğe ve uzun süreli eğitimlere sahip Rus askerlerinden oluşmuş birlikler ve çok hızlı bir şekilde yok edilmeye başladı. Bu noktada Ukrayna’nın aldığı istihbarat desteklerine de mutlaka bir bakış atmamız şart. Savaşın başladığı andan itibaren CIA’ye başta olmak üzere çok sayıda güçlü istihbarat teşkilatı Ukrayna’ya ciddi bir teknoloji yardımında bulundu. Börgenin an ve an kaydedilen her görüntüsü karargahla paylaşılıyor. Rus ordusunun ilerlemeleri neredeyse hiç geç kalınmadan takip edilebiliyordu.
Buna ek olarak çok sayıda haber elemanı da bölgede Ukrayna için bilgi toplamaya ve Rusların hareket alanlarını tespit etmeye devam etti. Yani Rusya atacağı adımı kararlaştırdığı an Ukrayna o adımın tüm detaylarını biliyordu. Bu savaşan bir ülke için gerçekleşmesi en çok istenen şeydir desek sanırım abartmış olmayız. Bu noktada Ukrayna ordusunun üst kademesinin gelen her istihbaratı doğru analiz edip imelenmeye başlaması da fazlasıyla önemliydi.
Her neyse, devam edelim. Rus ordusunun iyi askerlerini kaybettiğinden az önce bahsetmiştik. Kremli’nin özellikle askeri operasyon olarak netelediği fakat sonradan kısmı seferberliğe dönen bu sürecin sahada da elbette bir karşılığı vardı. Ruslar askeri operasyon dediği savaşa istediği kadar insan gücü toplanmaktan uzun süre uzak kaldı. Bu daha fazla paralı asker ve hatta mahkumları bile cepheye götürme kararı anlamına geliyordu. İlerleyen süreçte ya sınırda kaldırıldı.
Geldiğimiz noktada 40 yaş üstü az eğitimli bir ordu, Ukrayna’da kelimenin tam anlamıyla kurtlar sofrasına düşmüş oldu. Rusya’nın askeri olarak böylesine zayıfadığı anlarda batılı üst düzey askerler tarafından eğitimmeye devam eden Ukrayna ordusu gün be gün güçlendi. Hatta öyle güçlendi ki ordu içindeki üst düzey askerler güneyi kontrol etmenin anahtarı olarak her sonu belirlemiş oldu. Askerlerin çoğu şehre yakın bir noktada düşman askerlerini vurmak için pozisyon aldı. Rus askerlerinin mecburen her sona gitmesi sonrası ise bölgenin kuzey doğusu resmen bomboş kaldı. Bu da Ukrayna için inanılması güç bir avantajlı ilerleme anlamına geldi. Ukrayna askerlerinin kat ettiği yol Rus askerlerinin bir çoğunu kaçmaya etti. Kamyonlar, tanklar ve toplar geride bırakıldı. Rusların geri çekildiği hemen her noktayı Ukrayna askerleri bir bir ele geçirdi. Bunlar arasında Erzak deposu İzyum ve önemli bir demir yolu merkezi olan Kupyansk da vardı.
Yani hem birliklerin transferi hem de malzeme ihtiyacı için resmen altın bulmuş olduklarını söyleyebiliriz. İçerilik boyunca anlattığımız her şeyin ardından savaştaki son durumu sizin için netleştiğini tahmin ediyorum. Burada sıradaki amelinin Kırım’la alakalı olduğunu söylemek için çok da fazla bir şey bilmeye gerek yok sanırım. Buranın anahtarı olarak değerlendirilen her sonun geri alınması hem bölgede hem de vatandaşlar üzerinde ciddi bir moral kaynağına dönüştü.
Putin’in kış planları neler getirir şimdilik göremeysek de Ukrayna’nın kazanan tarafa doğru yaşadığı dönüşüm birçok açıdan ilgi çekici. Çok netimizi bir çok net klasiğiyle yani özlü bir sözle bitirelim istiyorum. Bir Rus atasözü der ki her anını planladığım bir günün akşamında keşke bu planı yapmasaydım demek en büyük yenilgidir.
Altyazı M.K.
İlk Yorumu Siz Yapın