"Enter"a basıp içeriğe geçin

Ukrayna’ya bir de buradan bakın (Rusya’nın gözü nerede?)

Ukrayna’ya bir de buradan bakın (Rusya’nın gözü nerede?)

videosundan fısıltılanmıştır. Videoya ulaşmak için Linki kullanabilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=Kxe4CoaTKlc.

İlk önce Vladimir Putin İngiltere’nin iki ülkeleri tanıdığını anlattı. Ve bu ülkelerin artık İngiltere’nin bir kısmı olduğunu açıkladı. Bu da bu ülkelerin her şeyden bir ilgi var. İngiltere’nin incelemi ve Rusya’yı arız. İngiltere’nin Batı’nın bu açıklamalarını dikkate almıyor. Türkiye ve dünya uzunca bir süreden bu yana Rusya ve Ukrayna savaşını konuşuyor.
Hangi ülkenin kaç askeri var, sınır güvenlikleri ne durumda, savaşı kim kazanacak? Onlarca farklı soruya, onlarca farklı cevabım verildiği oldukça gergin bir süreçten bahsediyoruz. GZT de olası savaşın tüm yönlerini çok sayıda içerikle anlatmaya devam ediyor. Biz bu içerikte teknik detayları ve iki ülkenin politik yaklaşımlarını bir kenara bırakarak dolu dolu bir Ukrayna profili çizmek istiyoruz.
Bu arada GZT demişken bize abone ol bildirimleri açmayı unutmayın lütfen. Ukrayna’yı politik durumlardan bağımsız biçimde anlatacağız desek de, ülkenin çok da bilinmeyen özelliklerine geçmeden önce Putin’in Ukrayna’dan ne istediğini konuşalım istiyorum.
Ukrayna çok sayıda özelliği ile oldukça farklı bir ülke olmasına ek olarak, Rusya ve Vladimir Putin için de gayet kritik bir noktada bulunuyor. Putin’i Ukrayna konusunda motive eden birinci unsur geçmişle alakalı. Doğu Avrupa olarak adlandırılan Estonya, Retonya, Litvanya, Beyaz Rusya, Gürcistan ve Ukrayna gibi eski Sovyet Cumhuriyetlerini kapsayan bir Ruslu füz olanı Putin için adeta bir gereklilik konumunda. Hemen her konuşmasında Sovyetler sonrası kayıplardan bahsetmeyi ihmal etmeyen Putin, Ukrayna’yı bu denklemin en önemli parsesi olarak mitelendiriyor. Ukrayna’yı Putin için değerli kılan bir diğer konu ise tabi ki jeopolitik konum. Rusya Devlet Başkanı, ülkenin güneybatı kanadını komuta eden stratejik öneme sahip, Ukrayna’nın batı ile olan ilişkisinden gayet rahatsız. Dünya politika denklemin de Ukrayna’nın önemini konuştuk. Ancak bu fotoğraf kalesinin dışında kalan detaylara geçmemiz lazım.
İçeriyenin editörü olarak ben de hazırlık sürecinde çok sayıda yeni bilgi ile karşılaşıp şaşırdığımı söylemeliyim. Şaşırtıcı bilgilerin ilk ilki, Ukrayna’nın eğitim durumu konusu. Ülke dünya genelinde en fazla üniversite mezununa sahip dördüncü ülke konumunda. Yüksek eğitim sahibi Ukrayna vatandaşlarının oranı Avrupa ortalamasının oldukça üzerinde. Hatta Ukrayna akademik tez yazımı konusunda da beklenenin çok üstünde bir performansa sahip.
Avrupa’nın bu oldukça eğitimli ülkesi, coğrafi olarak da karizmatik bir tanıma sahip. Ukrayna’nın batısında bulunan Karpatlar bölgesindeki Rahu kasabası, Avrupa’nın coğrafi merkezi olarak kabul ediliyor. Yani tam ortası. Ukraynaca İtalyanca ile birlikte dünyanın en merozik dili olarak nitelendiriliyor. Bu dilde sözlüklerin %54’ü P harf ile başlarken, en çok kullanılan harf ise O. F ve R harflerinin Ukraynaca konuşurken nadiren kullanıldığını da hatırlatalım.
Birçok farklı laboratuvar analizinde, özellikle kemik gelişimi için yüksek derecede faydalı olduğu ifade edilen ve son yıllarda popüleritesi iyiden iyiye artan Manganez’in de anavatanı Ukrayna diyebiliriz. Dünyadaki Manganez rezervlerinin 2.3 milyar tonu yani yaklaşık %15’i Ukrayna’dan çıkıyor. Ülkenin bunu bir endüstriye dönüştürdüğünü de söylememiz lazım. Yerin altını konuştuk ama üstüne dair de şaşırtıcı bir bilgiden bahsedebiliriz.
2. Dünya Savaşı yıllarına gidelim. Dönemin zorlu, sert ve hatta ölümcül koşulları birçok ülkeyi derinden sarsarken savaşın birincili figürlerinden Nazi Almanya’sı ilginç bir meseleye takılı kaldı. Ukrayna’nın toprakları. Askerler, Ukrayna’nın verimli kara topraklarını yük trenleriyle ülkelerine taşıdı. Bu toprakların birçok ürün için olumlu bir etkisi olduğu ve Almanya’ya çok şey kazandırdığı da halen konuşulan detaylar arasında. Verimli kabul edilen Ukrayna topraklarının gayet geniş de olduğunu unutmamalıyız. Avrupa’da Rusya, Türkiye ve Danimarka’nın ardından dördüncü en büyük yüz ölçümü Ukrayna’ya ait. Ülke topraklarının tamamı da Avrupa’da. Dünyada en çok ziyaret edilen fast food restoranı da Kiev tren istasyonunun hemen karşısında yer alıyor. Evet, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm fast food restoranlarından daha fazla kişi her gün burada yemek yiyor. Kiev’deki Arsenalna metrosu da 105 metre ile dünyanın en derin yer altı treni konumunda. Hatta bu trenin olası bir savaş durumunda çok sayıda sığınak da içer diye iddia ediliyor. Putin içeriğimize denk gelirse bu konuya da mutlaka bir parantez açacaktır. Neyse, biz kısa ve ilginç bilgilerimize devam edelim. Ukrayna en yoğun biçimde İngilizce konuşulan Avrupa ülkelerinin başında geliyor. Kiev’deki Krescatik Caddesi dünyadaki en kısa ancak en geniş cadde konumunda. Yalnızca 1.2 kilometre uzunluğunda olmasına rağmen başkentin odak noktası burası. Ukrayna için ekmek de fazlasıyla önemli bir konu. Ülke bir zamanlar sahip olduğu geniş tarım endüstrisi nedeniyle Avrupa’nın ekmeğini üreten yer olarak biliniyordu. Gaz lambasının icat edildiği, hemen her gün orijinal konsepte bir kafenin ticaret hayatına dahil olduğu,
Instagram’da gönderip paylaşma rekorları kırılan aşk tüneliyle her yıl yüz binlerce insan ağırlayan Ukrayna.
Rusya ile çıkması muhtemel savaşın nasıl sonuçlanacağını bilmek çok mümkün gözükmese de, Ukrayna’nın uzunca bir süre daha dünya gündemini meşgul edeceğinleri deyse kesin. Çernobil’i yaşayan, en güçlü Sovyet kalıntılarını bünyesinde barındıran, tarihi boyunca çok kez bağımsızlık için mücadele eden Ukrayna, Rusya başta olmak üzere birçok ülkenin yüzünü çevirdiği nokta konumunda. Ukrayna’yı hemen her yönüyle ele almaya çalıştığımız Ukrayna içeriğimizi yine Ukrayna’dan bir atasözüyle bitirelim.
Ukrayna’yı tanımak için oraya uzun süre bakmak gerekir.
Sadece kendi pencerenizden bakarsanız dünyayı gerçekten göremezsiniz.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir