"Enter"a basıp içeriğe geçin

Anadolu’nun En Sıra Dışı Göçü | Anadolu’da Yaşam | TRT Belgesel

Anadolu’nun En Sıra Dışı Göçü | Anadolu’da Yaşam | TRT Belgesel

videosundan fısıltılanmıştır. Videoya ulaşmak için Linki kullanabilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=rhZQtCn0hBM.

Beyşehir Gölü’nde irili ufaklı 32 ada bulunuyor. Göldeki en büyük kara parçası olan Mada, Anadolu’da üzerinde yerleşim olan Tek Göl Adası. Yaklaşık 200 kişinin yaşadığı adada köylüler, sığır çobanlığı ve çiftçilik yaparak ayaklarını sürdürüyor.
Ama adadaki kaynaklar kısıtlı. Bu nedenle köylüler her yıl Mayıs ayı başında hayvanlarını adadan yaylaya taşımak zorunda. Fakat köyde tek bir duba var.
İki yaka arasında durmadan gidip gelen kayıkların seferi üç gün sürüyor. Su üzerinde yapılan bu yolculuk Anadolu’nun en sıra dışı göçünü oluşturuyor. Bir Mayıs geldiğimiz sabah, yani erkenden duba’ya kalkmak için geliyoruz yani sıraya giriyoruz.
İnekleri sürüyoruz sabahın ölçüsünde bindiriyoruz, duba’ya bindiriyoruz, kayıpları takıyoruz, çekip geliyoruz. Zor oluyor. Duba’ya önce buzağalar bindiriliyor. Pat pat adı verilen araç içinde duba’ya yüklenen yavrular yaylaya kadar bu şekilde taşınacak.
Göl üzerinde seyahat etmek adadaki hayvanların yaşamının önemli bir parçası olsa da yolculuğa çıkmak her seferinde onları ürkütüyor.
Her yıl ufak tefek yer alanmalar olsa da çoğunlukla yolculuk sorunsuz tamamlanıyor. Onları kat etmeleri gereken 10 kilometrelik uzun bir yol bekliyor. Hayvanların karaya ayak basmasıyla yaylaya ulaşmak için çıktıkları bu olağanüstü yolculuğun ilk etabı tamamlanıyor.
Yola devam edebilmek için Musa’nın aşması gereken bir engel daha var. Buzağalarından uzaklaştığı için huysuzlanan anneleri zapt etmek gerek. Pamuk ve diğer buzağalar yaylaya doğru araçla ilerlerken yavrularından ayrılan annelerin kafası karışıyor.
Bu dağların devam etmekle yavrularını bulmak arasında kararsızlar.
Mesut ve Musa ve eşi bu duruma hazırlıktı. Gözlerine bir an olsun hayvanlardan ayırmıyorlar. Hayvancılıkla uğraşan herkes göçün nimetleri için göze alıyor bu yolculuğu.
Karar ve besin yönünden zengin otlaklar hem yavruların daha sağlıklı büyümesini sağlıyor hem annelerin süt üretimini arttırıyor. Sütün fazlası da hayvan sahiplerine gelir oluyor. Bu yüzden sürüler beş ay boyunca çaylarda serbestle dolaşıp olabildiğince beslenici.
Mesut henüzcream behooましょう
…kuşluk peynirimizi yapıyoruz, satıyoruz, yoruluyor yani. Musa bu yılda hayvanlarını sorunsuz bir şekilde yaylaya getirmeyi başardı. Olduça uzun bir yol kat ettiler. Artık herkes için dinlenme zamanı. Güneş yamaşları ısıtırken…
…göz açıp kapayıncaya kadar geçecek yaz mevzimi onları bekliyor.
Şimdilik kimsenin dönüş yolunu düşünmesine gerek yok.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir