29 Nisan’da Ne Olmayacak?
videosundan fısıltılanmıştır. Videoya ulaşmak için Linki kullanabilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=sxGRTBajH2c.
Herkese merhabalar ben Ruhi Cennet. NASA, asteroidleri tespit etmek için gökyüzünün fotoğraflarını geceleri, dünya üzerinden farklı bölgelerden çekiyor ve bilgisayar yazılımları aynı açıda çekilmiş bu fotoğrafların arasındaki farkı inceleyerek hareketli nesneleri algılıyor. Bu göktaşlarının parlaklıkları, hızları ve dünyaya olan mesafeleri gibi veriler kullanılarak izledikleri yörüngeler rotaları şeymetiz ediliyor. Bugüne kadar NASA 16.000 asteroidi dünyaya yakın olarak sınıflandırdı ve 1988 ile 2017 yılları arasında dünya atmosferinde alev topu görüntüsü oluşturan 700’den fazla meteor saydı. Asteroidler dev taş gövdelerdir, gezegen olacak kadar büyük değillerdir. Daha küçüklerin neyse meteorit adı verilir ve bu meteoritler dünya atmosferine düşerse meteor adını alır. Dünyaya küçük kaya parçaları ve asteroidler her zaman isabet etmekte.
Ancak küçük oldukları için bunların hepsi atmosfere girdiği anda atmosfer ile çarpışmanın yarattığı beton etkisiyle ufak parçalara ayrılmakta. Ancak belli bir boyutun üzerindeki asteroidler dünya için tehdit oluşturmaktadır. Öyle ki NASA, insan uygarlığının sona erdirebilecek büyüklükte olan 4.1 km çapındaki bir asteroidin 29 Nisan tarihinde dünyaya çok yaklaşacağını açıkladı. Asteroide 527668-1998OR2 adı verildi ve ilk defa 1988 yılında güneşin etrafında dünya gibi dönerken tespit edildi. Güneşin çekim kuvveti etkisine girerek etrafında döndüğü yörünge NASA tarafından şematize edildi ve dünyanın izlediği yörünge ile çakışması ihtimaline karşın günbegün yakın bir şekilde takip ediliyor.
Saniyede 8.7 km, saatte ise 31.320 km hızda ilerleyen asteroid 29 Nisan’da dünyaya çok yaklaşacak. Son zamanlarda sosyal medyada ve televizyonlarda bu asteroidin dünyaya çarpacağına yönelik haberler yayınlanmaya başlandı. Evet NASA bu asteroid için çok yaklaşacak dedi çünkü trilyonlarca kilometre mesafeden geliyor ve bu geniş skalada milyonlarca kilometrelik mesafe çok yakın sayılır.
NASA bu asteroid için çok yaklaşacak derken 29 Nisan tarihinde dünyanın 6.3 milyon kilometre yakınından geçeceğini ifade etmişti. Ama bunu komplo teorisyenleri aldı ve gündem malzemesi haline getirdi. Bu mesafe ki ay ile dünya arasındaki mesafenin 16.4 katıdır. Yine de NASA uyarılar yapıyor eğer çarparsa insanlığın sonunu getirir.
Amerikan Ulusal Araştırma Konseyi’nin hazırladığı raporda dünyaya çarpabilecek göktaşlarının çaplarına göre ne kadar zarar verebileceği tek tek anlatıldı. Çapı 10 metreden küçükse dünyanın koruyucu atmosferine girdiği anda bir betona çarpmış gibi küçük parçalara ayrılır. Çapı 10 ile 20 metre civarındaysa insanlara düşeceği beklenen yerde bulunmamaları, pencerelerden uzak durmaları ve gökyüzüne direkt bakmamaları tavsiye edilir. Ciddi maddi hasarlar eğer isabet ederse yüzlerce can kaybı görülebilir. 2013 yılında 17 metre çapındaki bir meteor, daha yeryüzüne ulaşmadan Rusya’nın Çeljabinsk bölgesinde patlamış ve Hiroshima’ya atılmış atom bombasının 10 katı kadar enerji etrafa yaymıştı. Ortaya çıkmış şok dalgası çevresindeki binalara hasar vermiş 1500’den fazla insanda yer alanmıştı. Çapı 20 ile 50 metre civarında olursa düştüğü yerde onlarca kilometrekarelik bir zarar verebilir, bir şehri komple yok edebilir.
Bu bölgelerde yaşayan insanlar önceden haber verilerek tahliye edilirler. Çapı 50 ile 150 metre civarında olursa karşı karşıya kalacağımız şey kitlesel panik, sosyal kargaşa, yüz binlerce yaralanma ve ölüm. Orta ölçekli bir ülkeyi tamamen yok edebilir. Giza piramitinden biraz daha büyük 150 metre çapındaki bir gökteşe dünyaya çarparsa tahminlere göre 288 megatonluk bir enerji etrafa yayacaktır. Kıyaslama yapacak olursak dünya üzerinde deneysel amaçlarla patlatılmış en büyük atom bombası 57 megatonluk bir enerji etrafa yaymıştı. Peki 29 Nisan’da dünyaya yaklaşacak 4.1 kilometre çapındaki astroite benzer göktaşlarına karşı insanlık ne yapabilir? Uzmanlara göre en az 7 yıl öncesinde tespit edebilirsek NASA’nın uygulayabileceği birkaç yöntem var.
Birinci yöntem yaklaşmakta olan astroite gönderilecek bir uydunun koçbaşı gibi astroiti yan kenarından ittirerek rotasının açısına birkaç cm değiştirip dünyayı ıskalamasını sağlamak. Çapları 100 metre veya daha küçük olan göktaşları için geçerli olabilir. İkinci yöntem NASA’nın yerçekimi traktörü adını verdiği bir aracını kullanmak olacak. Bu araç teorik olarak bir yerçekimi alanı oluşturabilir ve astroetin yönünü bu etkiyi kullanarak değiştirebilir.
Üçüncü yöntem ise Hollywood filmlerinde de aşina olduğumuz astroite nükleer bombalar fırlatarak dünyaya yakınlaşmadan parçalarını ayırmak. Tüm bunların teoride kalmaması için NASA’nın Dart adını verdiği bir proje bir uzay mekiği üretiyor. İçine patlayıcılar yüklenecek olan araç dünyadan 11 milyon kilometre uzaklıkta yer alan Didomos A astroitinin yörüngesinde dönmekte olan Didomos B astroitine 2022 yılında çarparak astroitin yörüngesini değiştirmeyi deneyecek.
Son olarak 1970’lerin sonunda bazı geofizikçilerin Meksika’daki Çik Sulup bölgesinde buldukları bir krater o kadar büyüktü ki bu kraterin 66 milyon yıl önce dinazorları yok ettiği düşünülen astroetin izi olduğu sanılıyor. Çapının en az 10 kilometre olduğu tahmin edilen astroetin etkisi o kadar güçlüydü ki çarptığında gökyüzü dünyanın çapından daha büyük toz bulutlarıyla haftalarca kaplandı ve ortaya çıkmış şiddetli sıcaklıklar ve olumsuz yaşam koşulları yeryüzündeki tüm canlıların tahminen %75’ini ya pişirdi ya zehirleyerek boğdu ya da açlıktan öldürdü. Şimdi ise komplo teorisyenler 29 Nisan tarihinin bir kıyamet günü olabileceğini savunuyorlar ama NASA yetkilileri sosyal medyada çok hızlı yayılan bu iddiaların gerçek olmadığını söylediler.
Eğer böyle bir ihtimal olsa bile gerekli açıklamalar ve uyarılar NASA tarafından yapılmakta, NASA’nın internet sitesindeki astroit veri tabanında dünyaya yaklaşmakta olan tüm astroitleri inceleyebilirsiniz. Umarım bu video açıklayıcı olmuştur. İnternette, televizyonda veya çevrenizde duydunuz. Aslını tam olarak bilmediğiniz diğer iddiaları da her zaman bana sorabilirsiniz. Ben de bu konuyla alakalı birer video hazırlayabilirim. Her hafta YouTube kanalımda yeni bir video yayınlamaktayım.
Bu videoları kaçırmamak için kanalıma abone olmayı ve bu tarz videoların gelmesi için de bu videoyu beğenmeyi unutmayın.
Bir sonraki videolarda görüşmek üzere. Ben Ruhi Çenez.
İlk Yorumu Siz Yapın