ELON MUSK NEDEN SEVİLMİYOR?
videosundan fısıltılanmıştır. Videoya ulaşmak için Linki kullanabilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=PErTUFWeR0Q.
Elseye kadar herkes bilir mi ne?
Kimse bilmiyorlar ne bilmiyorlar.
Videomu beğenmeyi ve beğenmeyi unutmayın.
Buçuk yaşında, Blaster isimli bir oyun yazarak 500 dolara sattı. 1992’de anne ve babası boşandı. Ardından gittiği Kanada’da iki yıl geçirdikten sonra Amerika’ya geçerek Pensylvania Üniversitesi’ne gitti. Ekonomi alanında lisansını, fizik alanında da yandılını tamamladı. Başarılı eğitim kariyeriyle mask 1995’te Stanford Üniversitesi’nde
uygulamalı fizik ve malzeme bilimi alanında doktoraya kabul edildi ancak ticarete olan yatkınlığı aklını çelme de ağır bastı. Doktoraya kabulünden iki gün sonra yatırımcı olan kardeşiyle beraber yeni organizasyonlar için çevrem içi içerik yayınlama yazılımı olan Zip2 projesine başlamak amacıyla okulu bıraktı. 1999’da Compact adlı şirket Zip2’yi 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolarlık hisse senedi vererek satın aldı. Mask aynı yıl bir çevrim içi finans ve ödeme serbisi olan x.com’un ortak kuruculuğunu yaptı. 2000 yılında x.com yarı yarıya birleşme anlaşması ile bir açık artırma sistemi olan Confinity’yi bünyesine kattı ve Paypal’ı oluşturdu. İkim 2002’de Paypal ve E-Buy tarafından 1.5 milyar dolarlık hisse senedi karşılığında satın alındı. Mask’ın yaptığı bu ilk satışın ne kadar büyük olduğunu görselleştirirsek bu gördüğünüz 100 dolar, bu gördüğünüz 10.000 dolar,
bu 1 milyon dolar. 100 milyon dolar için ise artık bir palete ihtiyacınız var. Bu miktar ortalama bir insanın omzuna kadar geliyor. 1.5 milyar dolar ise bu paletteki paralardan 15 tanesine denk düşüyor. Bu satıştan gelen parayla Mask 3. şirketi olan SpaceX’i Haziran 2002’de kurdu. Roket teknolojilerini geliştirmek ve uzaya araç fırlatmak şirketin ana amacıydı. Bu amaç kapsamında Mask uzaya pek çok başarılı başarısız fırlatma gerçekleştirdi.
SpaceX projesi devam ederken Mask Tesla Motors’un da kurucu ortağı olarak çalışma alanını genişletti. 1 Temmuz 2003’de kurulan şirket elektrikli otomobil ve yenilenebilir enerji sistemleri üzerinde yoğunlaştı. 2016’ya gelindiğinde ise insan beynini yapay zekayla entegre etmek için bir nöro teknoloji şirketi olan Neuralink’i kurdu. Mask’ın birbirinden bu kadar farklı alanlarda girişimler yapıyor olması elbette büyük bir başarı. Ancak aynı zamanda bu başarı Mask’ı tepkilerinde odağı haline getirdi. Ağustos 2020’de yayınlanan çağında bir gösteride Mask, Neuralink’in ürettiği cihazlarından birini felç, sağlık ve körlük gibi engelleri bitirebilecek bir icat olarak sundu. Birçok sinir bilimci bu iddiaları eleştirdi. MIT Technology Review bu iddiaları oldukça spekülatif ve sinir bilim tiyatrosu olarak tanımladı.
Mask’a yönelik eleştiriler bununla sınırlı değil. Bazı kesimlere göre Mask zaten var olan şeyleri pazarlamaktan başka bir şey yapmıyor. Bunlardan biri Mask’ın trafik sorununu bitirme vadiyle kurduğu Boring adlı şirketin faaliyetleri. Şirket Las Vegas’ın altında tüneller kazacağını ve araçların yerin altından gideceğini söyledi. Evet kulağa zaten var olan yer altı tünelleri metrolar gibi geliyor ancak Mask’a ve bir kesim medyaya göre alakası dahi yok. Projenin zaten var olması komik ancak bu proje aynı zamanda uygulaması da son derece zor bir proje. Özellikle Las Vegas’ta yerin altına yüzlerce ayrı tünel açmak gerekiyor. Bu tüneller yer altı tünellerden daha dar. Bu da güvenlik riskini artırıyor. Üstelik testaların dünyadaki diğer tüm araçlardan daha fazla yanmaya müsait olduğunu düşündüğümüzde herhalde hiç kimse Las Vegas’ın altında dar bir tünelde yanan bir Tesla’nın içinde olmak istemez.
Elon Musk hakkında tartışılan önemli konulardan biri de özellikle kripto para piyasaları ile ilgili yaptığı manipülatif açıklamalar. Ünlü girişimci bir sosyal medya paylaşımında adını yazdığı kripto parayı 10 kat 20 kat artırıyor. Yine başka bir paylaşımla aynı şekilde düşürüyor. Bu spekülatif hareketlerle bazı insanlar para kazanırken bazı insanlar hayatlarını mahvedecek kayıplar yaşadı.
Tüm bunlar Musk’ın dahi bir mucit imajına zarar verse de başarısı inkar edilemez. Yüzyıldan fazla geçmişi olan elektrikli otomobillerin var olduğunu herkes biliyordu ancak Tesla ile bu araçlar cool ve sahip olunmak istenen araçlara dönüştü. Uzayla ilgili çalışmaları ise özellikle iş adamlarının bu alandaki yatırımlarını artırmasına öncülük etti.
Tüm bunlar Musk’ın ismini hem zenginler listesinde hem de kilitlilerin dilinde daha uzun süre tutacağını gösteriyor.
İlk Yorumu Siz Yapın