"Enter"a basıp içeriğe geçin

Hangi balık türleri yok oluyor? Saadet Karakulak yanıtladı

Hangi balık türleri yok oluyor? Saadet Karakulak yanıtladı

videosundan fısıltılanmıştır. Videoya ulaşmak için Linki kullanabilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=xedudqPlYtc.

Bunu size soracağım hocam. Dünyada balık üretimi bildiğim kadarıyla uzun zamandan beri artmıyor. Yani denizlerden elde ettiğimiz bu. Oradaki durum ne? Niye artmıyor? Azalıyor mu? Okyanuslarda durum ne? Hangi denizler de üretimde aşamada? Dünya balıkçılığında da şu an azalma söz konusu. Ben de slide 3’ü alabilirsem onun üzerinden…
Bu grafikte aslında balıkçılığın tarihini görüyoruz. 1950’li yıllardan sonra artık denizlerde yapılan avcılığın arttığını, özellikle 1990’lı yıllarda aşırı avcılığın yapıldığını görüyoruz. Hangi ülkeler bundan çok alınıyor? Japonya falan mı?
Japonya, Çin. Çin bir numara. Çin, Tayvan, Japonya. Başta olmak üzere Avrupa ülkeleri. Zengin ülkeler, endüstriyel balıkçılık da aktif. İspanya, Portekiz’i de Amerika’yı da başta görüyoruz. 1990’lı yıllara geldiğimizde artık aşırı avcılığın yapıldığını görüyoruz.
1982 BİH Deniz Hukuku Sözleşmesi de artık uluslararası sular da deniz balıkçılığının daha yaygın yapılabileceğini gösterdiği için zengin ülkeler yoksul ülke sularını da kullanmaya başladı. Burada işte Çin’in Avrupa ülkelerinin, genellikle yoksul ülkelerinin kıyısal alanlarda kiralayarak para karşı… Özellikle Afrika ülkelerinden?
Evet Afrika ülkeleri, Pasifikada ülkelerin daha çok olduğunu görüyoruz ve sonuç olarak bu ülkelerde de deniz haydutluğunun yaygın olarak yaygınlaşmaya başlandı. Çünkü ülkeler kendi kaynaklarını kaybedince geçim kaynaklığı, yoksulluk daha da hat safhaya geçiyor. Yani korsanın atmasının sebeplerinden birisi balıkçılığın.
Tabii sebeplerinden birisi endüstriyel balıkçılığın yoğun yapılması. 2000’lerin yıllara geldiğimizde artık balık stoklarında çöküşlerin olduğunu görüyoruz. Ve uluslararası komisyonlar 2010 itibariyle balık stoklarını iyileştirmeye yönelik yavaş yavaş kurallar getirilmeye başlandı.
Ve en son bir çalışmayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Slide 14’te yayınlanan bir çalışma var. Leslie Robertson ve arkadaşları özellikle her bir ülkenin ihracat ve ithalat balık türlerini incelemişler.
Dünya doğal ve doğal kaynakları koruma birliği ayırtlayan her bir türün nesli tehlike altında olup olmadığını kritik, hassas seviyelerde olduğunu ilan eder. Ve gelişmiş tüm ülkeler, bizler de dahil bu türleri korumaya yönelik önlemler alırız.
Fakat bu çalışma gösteriyor ki ülkelerin koruma planları almasına rağmen deniz memelere, köpek balıklara özellikle şu an koruma altında olan türler fakat uluslararası ticareti yapılıyor. 90 balık ve omurgasız türünün ulusarası ticareti yapılmış. Yakalanmazsak ticareti serbest. Slide 15’e geldiğimizde hangi ülkeler hangi oranda slide 15’te grafik var bunu gösteriyor. Çin’in başta olduğunu görüyoruz. Daha fazla miktar olarak avlanmış tür sayılarını gösteriyor. Başta köpek balıkları olmak üzere birçok deniz canlısının uluslararası ticareti yapılmakta. Uzakta da köpek balığını yiyorlardı bir de çorbası yapıyorlar yüzgecinden bilmem neler.
Burada Türkiye’ye baktım Türkiye’de 8 türün avcılığı yapılmış ve ihracatı söz konusu ama diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda çok masum olduğumuzu görüyoruz. Endüstriyel balıkçılık gerçekten deniz ekosistemine zarar veriyor. Iskarta oranı çok yüksek, av oranı çok yüksek ve bu canlıları biz korumamız lazımken tesadüf olarak bu kadar oranda yakalanması gerçekten dediğimiz gibi besin zincirinin en üstünde yaşayan canlıları kaybetmiş oluyoruz. Daha fazla koruma planları geçiştirilmez.
O koruma planına gireceğim.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir