İtalyan diktatör Mussolini’nin sırrı
videosundan fısıltılanmıştır. Videoya ulaşmak için Linki kullanabilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=ITWz-o3yjS8.
İngiliz MI5 Ajandığı’ndan İtalya’nın diktatörlüğüne uzanan sıra dışı bir hayat. Faşizm ideolojisinin temellerini atarak milyonlarca insanı öldürecek rejimlere ilham veren bir isim. Antalya başlı olmak üzere Türkiye’den toprak istemiş olması da pek bilinmeyen de konuşulmayan bir devlet başkanı. Karşınızda eski İtalyan diktatörü Benito Mussolini’nin profili. Faşizm denildiğinde akla Naziler ve Almanya gelse de bu ideolojinin ilk kurulduğu ülke İtalya’dır. Baskıcılığa, tüm yetkilerin tek parti ve tek kişinin elinde toplanmasına çarpatılmış bir ulusçuluğa dayanan faşizmi benimsiyen Mussolini, radikal fikirlerin temsilini yaptı. İktidara geldikten sonra İtalyanca önder, komutan, lider anlamına gelen düş sıfatını kullandı.
Toplumsal yaşamın bütün alanlarının denetlenmesine, saldırgan bir milliyetçiliğin doğmasına öncülük etti. Mussolini’nin bu sert fikirlerinde çocukluk döneminden izler bulmaktayız. Bu izlerden biri milliyetçi bir aktivist olan babasının onu milliyetçi söylemlerle yetiştirmesi. Mussolini gençlik yıllarında Marx ve Engels’ın fikirlerinden etkilenerek sosyalizmi benimsedi. Zamanla bu görüş faşizme evrildi. Faşist grupları bir araya topladı.
Ekonomik ve siyasi alanda çökmüş olan İtalya’da faşist mücadele birliklerinin ittifakını kurdu. O yıllarda İtalya, Birinci Dünya Savaşı’nın oluşturduğu eskiyle ekonomik olarak tarihinin en kötü dönemlerinden birini geçirmekteydi. Savaş boyunca İtalya kuruluşundan o güne kadar harcadığı paranın toplamından çok daha fazla para harcadı. Savaş sonrasında bu durum İtalyan halkına işsizlik ve enflasyon olarak yansıdı.
İşte böyle bir süreçte yoksullaşan halk mevcut demokratik yapıyı sorgulamaya başladı. Mussolini ve arkadaşları için bu atmosfer bir fırsattı. Aktivizmini güçlendiren Mussolini, Ekim 1922’de Napoli’den Roma’ya 26 bin kişinin katıldığı bir yürüyüşe liderlik etti.
Liderlik ettiği bu grup resmi ismiyle 1919-1923 yılları arasında eylem mangaları, 1923-1943 yılları arasında ise Ulusal Güvenlik İçin Gönüllü Faşist Milisi ismiyle anıldı. Ancak bu grubun daha sonra tarihe geçmiş gayri resmi bir ismi oldu. Kara Gömlekliler. İkinci Dünya Savaşı sonuna kadar varlığını sürdüren örgütlenme Faşist Parti’nin paramiliter gücünü oluşturdu. Bu yürüyüş, Mussolini’nin etki gücünü, liderlik vasfını ve inandığı değerleri olan bağlılığını gösterdi. Halk İtalya’da yaşanan toplumsal krizin, Mussolini’nin başbakanı olarak atanmasıyla çözülebileceği umudunu taşımaya başladı. Kral 3. Vittorio Emanuele de toplumsal krizi şiddetsiz bir yolla çözmek için 30 Brekin 1922’de Mussolini’yi başbakan olarak atadı. Mussolini ilk olarak demokrasik kurumları ve muhalefeti ortadan kaldırarak tekelliği geçişi kolaylaştırdı. Ardından dış politikaya yönelen Mussolini, Doğu Akdeniz ve Anadolu’ya işgal etme planları yapmasıyla Türkiye’yle karşı karşıya geldi. 1934 yılında ise Antalya’nın İtalyanlara verilmesi gerektiğini söyleyerek tepkileri iyice üzerine çekti.
İtalya Nerçesi, Mussolini’nin sözcülüğünü yapmak üzere Mustafa Kemal ile görüşmeye geldiğinde, Gazi Paşa onu Mareşal Üniforması ile karşılayarak mesajını verdi. Mussolini’nin uluslararası alandaki müttefikleri kendisi gibi faşist ideoloji ile yönetim sürdüren hükümetler oldu. Bunların başında da Nazi Almanya’sı lideri Hitler geldi. Hitler ile yakın ilişkisinin neticesinde Mussolini 2. Dünya Savaşı’na Almanya’nın yanında girdi.
Ancak Komünistler Önderliğindeki direnişçilerin ülkede etkili olması ve müttefiklerin 1943’te Sicilya’ya çıkarma yapmasının ardından, Kral 3. Vittoria Emanuel, Mussolini’yi görevden alarak tutuklattı. Bunun üzerine Kuzey İtalya’yı işgal etmiş olarak Nazi Alman Ordusu, Hitler’in emriyle Mussolini’yi tutuklu olduğu otelden çıkararak önce Roma’ya sonra Viyana’ya kaçırdı.
Almanya Savaşı kaybedince İspanya’ya kaçmaya çalışan Mussolini başarılı olamadı. 28 Nisan 1945’te İtalya’nın kuzeyinde bulunan bir köyde kıdemli İtalyan Partizanlardan Walter Audisio tarafından vurularak öldürüldü. Ölümünün ardından bedeni Loterio Meydanı’nda baş aşağı asılarak sergilendi.
Resmi kayıtlara Mussolini’yi öldüren kişi olarak geçen Walter Audisio ise savaştan sonra 20 yıl görev yaptığı İtalyan Komünist Partisi’nden parlamento’ya seçildi. Mussolini’nin ölümü ardından ortaya pek çok iddiaya atıldı. Ancak bunlardan en ilginci 2016 yılında İngiliz The Guardian gazetesinin ortaya çıkardığı bir belge oldu. Bu belgeye göre İtalyan faşist lider Benito Mussolini siyasi hayatına bir İngiliz ajanı olarak başladı.
Yayınlanan belgeler faşist diktatörün 1917 yılında siyasete İngiliz Askeri İstihbarat Servisi MI5’ten haftada 100 sitelin alarak başladığını gösteriyor. O dönem 34 yaşında bir gazeteciye verilen görevse İtalya’nın 1. Dünya Savaşı’nda müttefiklerin yanında savaşa devam etmesini sağlamak ve barış için gösteri düzenleyenleri evlerine kapatmakmış. Mussolini’nin maaşı o dönem Roma’da bulunan milletvekili ve MI5 ajanı Sir Samuel Hore tarafından sağlandığı ve Hore’nin o dönem 100 kişilik istihbarat şebekesini yönettiği söyleniyor. Cambridge’de tarihçi Peter Mertlend, Mussolini’nin bir yıl boyunca aldığı ücretin bugün haftada 6000 siteline karşılık geldiğini vurguladı.
Mussolini’yle ilgili ilginç detaylardan biri de bugün aktif siyasi yaşamına sürdüren torunu Richel Mussolini. Richel, Ekim 2021’de yapılan seçimlerde en yüksek oyu alan aday oldu. La Repubblica’ya konuşan siyasetçi, çocukluğumdan beri soyadımla yaşamayı öğrendim.
Okulda beni gösterirlerdi ama sonra ismim öne çıktı ve ben soyadım ne kadar küffetli olursa olsun bu soyadına galip geldim diyerek tarihin bir bedeli olduğunu tekrar hatırlattım. İşte tarihin en bilineni olmasa da ilk faşist diktatörü olan Mussolini böyle bir hayat yaşadı ve hayatı boyunca Roma lideri olarak nam salmak istedi.
Oysa geriye sadece torununun bile kurtulmaya çalıştığı bir isim kaldı.
Karşınızda eski İtalyan diktatörü Benito Mussolini’nin profili.
İlk Yorumu Siz Yapın