Rusya-Ukrayna savaşında yeni cephe mi açılıyor?
videosundan fısıltılanmıştır. Videoya ulaşmak için Linki kullanabilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=PFf6En0sHzg.
Tüm dünyanın seyrini değiştiren, hatta sizlerin ve bizlerin hepimizin hayatına doğrudan etki edilen Ukrayna Savaşı henüz bitecek gibi değil. Hatta çıkmaza girdi. Savaşın ana aktörü Vladimir Putin’in yeni büyük kumarı, tek müttefike Belarus’ı da savaşa dahil etmek. Peki, Belarus ne yapacak? Belarus’u 1994’ten beri yöneten 68 yaşındaki Alexander Lukashenko Ukrayna’ya işgal edecek mi? Zamanını mı bekleyecek?
Yoksa Putin ne derse onu mu yapacak? Belarus’un başkenti Minsk Kiev’den sadece 500 km uzak tutarken sınırın kendisi Ukrayna başkentinden 160 km daha az mesafede.
Belarus sınırında sadece Belarus birlikleri değil, aynı zamanda geçici Rus havaüstleri de bulunuyor. Belarus sınırı, Ukrayna’nın diğer büyük şehirleri Çernihiv, Lutsk ve Rivne’ye çok yakın. Coğrafya açısından Belarus’tan Kiev’e ve merkezi Ukrayna’ya yapılacak bir saldırı daha tehlikeli. Çünkü Çernobyl, Rivne ve Kremencuk nükleer santralleri de orada bulunuyor.
Belarussuz ve Ukrayna arasındaki sınır büyük ölçüde ormanlardan ve boskurlardan oluşuyor. Yollar şu anda mükemmel piyade saldırısına karşı Ukrayna ordusu tarafından aktif olarak mayınlanıyor. Belarussuz ordusunun gücüne bakalım. Sadece 45 bin’e asker ve kalan 20 bin’e sivil personel olmak üzere yaklaşık 65 bin kişiden oluşuyor. Bu sayıda, belarussuz ordusunun gücüne baktığımızda belarussuz ordusunun sınırı, belarussuz ordusunun gücüne baktığımızda belarussuz ordusunun sınırı, belarussuz ordusunun gücüne baktığımızda
belarussuz ordusu tarafından entirely皇ızla iki bin erkeklerden,trendFCğe, ve burada B argüç ve katydir’e
Aynı zamanda Belarus ordusunun çok fazla zırhlı aracı yok. Sadece 20’si iyi dönemli ve modern olan çeşitli modifikasyonlarla sahip birkaç 100 T-72 tankı. Deposunda 30 MiG-29 avcı uçağı ve 22 Su-25 saldırı uçağı, 4 Su-SM ve 20 Su-27 avcı uçağı var. Ve şu anda savaşa hazır olma ihtimalleri düşük. Belarus’un Ukrayna’daki savaşa katılması Putin için bile riskli olabilir. Nedenini anlatacağım. Belarus birliklerinin Ukrayna’da savaşmak üzere seferber edilmesi ve konuşlandırılması Milisteki rejimi istikrarsızlaştırabilir. Ve bu Moskova için kötü bir haber. Belarus, Rusya’nın komşunun tam ölçekli işgal için bir sıçrama tahtası işlevi görmesine rağmen son 8 aydır Ukrayna’daki savaşa doğrudan karışmaktan uzak durmayı başardı.
Şubat ayında Rus kuvvetleri Belarus topraklarından Kiev’e doğru yürümüştü. Böylece Ukrayna hem kuzeyden hem de doğudan saldırıya maruz kalmıştı. Minsk ayrıca Ukrayna’ya hava saldırıları başlatmak için Rus askerleri ve havalimanları için lojistik destek, tedari hatları ve tıbbi bakım sağladı. İşgal altındaki Dombass ve Kırma, Belarus tankları ve mühimmaz sevkiyatı yapıldığına dair haberler de var. Ancak bu ayın başlarında Belarus devlet başkanı Aleksandr Lukashenko ülkesinin Rus-Ukrayna savaşına katılabileceğini belirtti.
Bu adım Belarus’un bugüne kadarki savaştaki rolünde önemli bir tırmanışı temsil ediyor. Bu arada hatırlatalım, Belarus ve Rusya birlik devleti olarak biliniyor. Yani tam entegreli iki devlet. Görünürdüğü iki devlet ancak Belarus adına tüm kararları Kremlin alıyor.
Belarus bu dereceye nasıl geldi? Putin Lukashenko’ya baskı yapmak için yeterli gücü sahip. Soru bunu yapmanın makul olup olmadığı. Belarus liderinin siyasi kaderi 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana Kremlin’in elinde. Çünkü Belarus halkı seçimleri hile karıştıran Lukashenko’ya devirmek istediğinde Putin’in desteğiyle kitlesel gösteriler bastırılmıştı. O zamandan beri Lukashenko’nun Rus taleplerine direnme yeteneği azaldı.
Çeşitli entegresyon belgelerini imzalayarak Belarus’un dış politikasını Rusya’nın kiyle uyumlu hale getirdi.
Ekonomik ve savunma egemeninin büyük bir bölümünü Kremlin’e teslim etti. Putin Belarus Rusya ortak askeri komutanlığının oluşturulması için baskı yapıyor. Bu, Belarus’un daha önce asla kabul etmediği bir şey. Belarus birliklerinin sınır ötesi konuşlandırılması söz konusu olduğunda yalnızca kağıt üzerinde karar vermede söz sahibi olacak. Ancak uygulamada kararların Rus generalleri tarafından alınacak.
Ancak savaş tecrübesi olmayan Belarus birliklerinin Rusya’ya ne kadar yararlı olabileceği belirsiz. Rusya’nın kendisi de Belarus sınırında yeni bir cephe hattı açacak çok sayıda iyi eğitimli ve donanımlı birliğe sahip değil. Ukraynalı askeri uzmanlar ayrıca Belarus’tan hareket eden bir silahlı gücü tespit ederse,
Ukrayna’nın önleyici bir şekilde saldırabileceği ve hedeflerin Belarus’un kritik haltı yapısına içilebileceği konusunda uyardılar. Belarus Rusya ortak askeri grubu, birlik devletinin ortak savunma politikasının bir parçası.
Lukashenko konuşlandırıldığını ilan ederek Belarus’un savaş öncesi bir durumda olduğunu etkili bir şekilde ilan etti. Ancak Belarus’un 45.000 kişilik ordusunun barış zamanında yalnızca bir kısmının hizmet verdiği göz önünde alındığında savaşa hazırlıklar o kadar yüksek olmayabilir. Ancak basında çıkan haberlere göre birliklerin askeri yeteneklerini ve hazırlıklarını test etme kısmeti altında gizli seferberlik başladı. Bu aşamada destek personeli ve küçük kasaba ve köylerdeki hedef erkekleri içenebilir. Belarus askerlerinin yurt dışına seyahat etmeleri bile yasaklandı. Ülkesinde seferberlik ilan etmek Lukashenko’nun zaten düşük olan halk desteğini azaltabilir ve rejimini istikrarsızlaştırabilir. Sınırı asker göndermek veya Ukrayna’da savaşmak, Belarus Cumhurbaşkanı’na Minsk’te onu koruyacak uygun bir şekilde eğitilmiş ve donanmalı bir ordudan da mahrum bırakacaktır. Ne de olsa kitlesel protestoları bastırmak için 2020’de bir dizi Belarus ordusu birimi seferber edilmek zorunda kaldı. Lukashenko birlikleri harekete geçirip Ukrayna’ya gönderirse Batı kesinlikle daha sert yaptırmaları bulacak ve bu da zaten mücadele eden Belarus ekonomisini zarar verecek. Bu, Belarus’taki zengin siyasi seçkinlerden Cumhurbaşkanı’nın ayrılmayı teşvik edebilir ve halk da huzursuzluğu tetikleyebilir.
Lukashenko, Moskova’dan daha fazla siyasi, ekonomik ve güvenlik desteği talep edecek ve bu da Putin’in dikkatini Ukrayna’dan uzaklaştırabilecek. Belarus’ta bir halk ayaklanması, en yakın müttefiklerinden birinin ortadan kaldırabileceği ve Rusya’nın kendisinde siyasi kargaşaya ilham verebileceği için, Rusya devlet başkanı için de son derece tehlikeli.
Kısacası, Belarus birliklerinin Ukrayna’daki savaş alanında konuşlandırılması sahada çok etkili olmayabilir ve Lukashenko’nun düşüşünü hızlandırabilir. Lukashenko’nun kişisel motivasyonları ne olursa olsun, savaşı olumsuz değerlendirmesi Putin’in Ukrayna’da yaşadığı sorunların altını çiziyor. Lukashenko her ne kadar da savaştan uzak durmaya çalışsa da Rusya’nın baskısı ağır bastı. Kremlin bunca riske rağmen tek müttefikini daha da zayıflatacak hamleyi başvuracak mı, kumar önlemaya devam edecek? Bu sorunun cevabı Kremlin’de. Ancak Lukashenko’nun Putin’le olan bağları onun en büyük sigortası iken şu an itibariyle en büyük riskine dönüştü. Tüm dünyanın sıyırını değiştiren hatta sizlerin ve bizlerin hepimizin hayatına doğrudan etki edilen Ukrayna savaşı henüz bitecek gibi değil.
Hatta çıkmaza girdi.
İlk Yorumu Siz Yapın