"Enter"a basıp içeriğe geçin

Sabah Erken Uyanma Garantili 10 Teknik

Sabah Erken Uyanma Garantili 10 Teknik

videosundan fısıltılanmıştır. Videoya ulaşmak için Linki kullanabilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=ZWWRI-QRhgI.

Eğer sabah uyanmakta güçlük çekiyorsan ve hayatına yeni bir şeyler katmak istiyorsan bu videodan sana göre. Videoya geçmeden önce kanala abone olmayı, bildirim tuşuna basmayı ve videoya beğenirsen dostlarına paylaşmayı unutma, hazırsan başlıyoruz. Benim videolarımın genellikle ilk maddesi farkındalık. Peki farkındalığı nasıl kullanabiliriz? Öncelikle erken uyanmak bir alışkanlık. Bu alışkanlığı kazanabilmek için bizler neler yapıyoruz önce ona bakalım. Elimize defteri, kalemi alıyoruz ve yine yazılmaya başlıyoruz.
Akşam uyumadan bir saat önce neler yapıyoruz? Uyandıktan sonra o bir saatlik zaman diliminde neler yapıyoruz? Attığımız adımlar neler? Örneğin akşam yatmadan önce mutlaka dizi izlerim, televizyon izlerim, uykuya son bir saat kalan bir duş alırım veya uyumadan önce kitap okurum gibi. Neyse alışkanlıklarınız tek tek nota alın. Hatta ayrıntısı ayrıntısına nota alın. Tek tek yazarsanız eğer bizim alışkanlıklarımız neymiş, önce onları tespit etmiş oluruz.
Sonra yeni alışkanlıklar kazanabilmek için değişim ve dönüşümü başlatırız. Ve devamında ikinci maddemiz. Akşam 9’dan sonra yemek yemeği bırakıyoruz. Neden? Çünkü uykuya dalmadan önce bir şeyler yemeye devam edersek ve bunlar bizim midemizde kalmaya devam ederse gece boyunca orada bir sindirim işlemi başlar. Bütün kan midemizde dolar. Biz onları sindirmekle uğraşırız ve ertesi gün sabah aslında yorgun, mutsuz ve bitkin uyanırız.
Dolayısıyla akşam 9’dan sonra yemek yemeği bırakmalıyız dostlar. Belki güzel bir yeşil çay olabilir, bir papatya çayı olabilir. Sizi sakinleştiren, uykuya hazırlayan, keyif veren, sağlıklı çaylar içebilirsiniz. Ancak meyve dahil yemek yemek yok. Bir diğer maddemiz. Gece rutinlerinizin uykuya dalmadan önce rutinlerinizin olması gerekiyor. Bununla ilgili güzel bir video gelecek. Fakat o videodan önce şunu da yapmanızı istiyorum arkadaşlar.
Uykuya dalmadan önce yarın kaçta uyanacağınızı kendinize söylemelisiniz. Yarın sabah erken kalkacağım değil. Yarın sabah 7’de kalkacağım. Yarın sabah 6’da kalkacağım. Saat kaçta uyanmak istiyorsanız. Ve bunu söylerken mümkünse mutlu ve keyifli bir ruh halinde söylemeniz çok önemli. Neden? Çünkü beyne biz hemen bir komut göndermiş olduk. Bak ben yarın sabah 7’de uyanmak istiyorum. Beni mutlaka 7’de uyandırır diyoruz.
Aslında beynimiz bizim doğal çalar saatimiz. Biz ona doğru komutlar verirsek, doğru bir alışkanlık sistemine dahil edersek, biraz sonra söyleyeceğim, alarmsız erken uyanarak hareket edebilirsin. Bu telkini söylediğimizde beynimiz bütün bedenimizi ve zihnimizi yarın sabah erken uyanmak adına, o saatte uyanmak adına bir sisteme dahil edecektir. Ve biz olabildiğince o saatte uyanıyor olacağız. Ya da en azından o saate yakın bir saatte uyanıyor olacağız.
Bu bir alışkanlık olmadığı için başlarda zorlanmanıza çok normal arkadaşlar. Bir diğer maddeniz. Alarmı erteleme, alarmsız yaşamayı öğren. Bu önemli bir madde. Ben uzun yıllardır alarmsız yaşıyorum. Yani telefonumun ya da çalar saatimin alarmı açık olmuyor. Çünkü uyanmak istediğim saatte uyanabiliyorum. Ama bunu yapmak çok kolay değil çünkü bedeni buna alıştırmak, zihni bunu alıştırmak gerek. Bunu öğretene kadar da alarmla yaşamanın bir formülünü bulmak lazım.
Ertelemeyin arkadaşlar. Alarmınızı her ertelediğinizde beğeni şu mesaj gidiyor. Ben istediğim her şeyi erteleyebilirim ve sonra yapabilirim. Dolayısıyla ertelemeyi öğreniyoruz. Erteleme alışkanlığı ediniyoruz. Alarmınızı ertelemeden kalkmayı alışkanlık haline getirmeniz çok önemli. Erteledikten sonra da yataktan bir anda fırlıyoruz ve şunu söylüyoruz. Allah kahretsin ya bugün de geç kaldım. Nasıl uyakalırım? Neden uyanamadım? İşte alarmın sesini nasıl duymam deyip başarısızlık hissiyle yataktan kalkıyoruz.
Güne nasıl başlıyoruz? Daha stresli, daha kaygılı başarısızlık hissiyle, erteleme alışkanlığıyla güne uyanmış oluyoruz. Bu böyle uzun bir madde dostlar. Bizler uyanırken vücudumuz kortizol salgılamaya başlıyor. Neden? Uyandığımızda çevrimizde tehlike var mı? O tehlikeyle karşılaştığımızda kaçabilecek miyiz? Dolayısıyla bedenin savaş ya da kaçı hazır halde olması gerektiği için vücut kortizol salgılamaya başlıyor. Aslında stres hormonu salgılamaya başlıyor. Çünkü uyanık olmalıyız, etrafımızda neler olup bir çabuğunları fark etmeliyiz.
Alarm bunda nasıl etki sağlıyor? Eğer alarmsız kalkarsak kortizol seviyemiz yavaş yavaş artarken, ki uyanabilmemiz için önemli, alarmla birlikte uyandığımızda genellikle alarm seslerimiz de korkutucu oluyor. Bir anda sıçrıyoruz, kortizol seviyemiz yavaş yavaş artması gerekirken pik yapıyor. Pik yaptığı an yine güne stresli başlıyoruz. Bu maddenin en önemli iki kriteri. Bir, alarm sesinizi sizi strese sokmayacağı, keyif veren, mutlu eden, belki kuş sesleriyle uyandıran sevdiğiniz bir müzikle uyanabileceğiniz hale getirmek. Lütfen sevdiğiniz müzik deyince bangır bangır bağıran bir müzik olmasın. Eğer alarmı ertelemek istemiyorsak, bir, biyolojik saatimize göre uykumuzu ayarlayabiliriz. Yani diyelim ki ben günlük 8 saat uyku uyuyorum, benim biyolojik saatim 8 saate odaklı ve sabah 6’da kalkmak istiyorum. O zaman akşam 10’da yatıp sabah 6’da kalkacağım ve o 8 saatlik uykuyu düzenlemiş olacağım. Veya, hayır ben biyolojik saatimi 8 saat değil 6 saate çekmek istiyorum diyorsanız eğer, her gün yarım saat yarım saat değil 10 dakika 10 dakika saatinizi öne çekerek aslında uyanmamızı sağlayabilirsiniz. Başta çok kolay olmayacaktır bu ikinci madde ama mutlaka olacaktır denemeye devam edin. Geldik en keyifli madde. Uyandık, uyanır uyanmaz yataktan çıkmaya çalışın arkadaşlar. Yataktan çıkarken lütfen gülümseyin, kendinize gülümseyin, kendinizi tebrik edin. 5 dakika, 1 dakika, 10 dakika erken kalkmış olmanın keyfini çıkarın. Kendinizi takdir edin, tebrik edin, iç sesinizle bağlantı halinde olun. Beynimizi ve bedenimizi ikna etmemiz gerekiyor dedik. Bir gün öncesine göre erken uyandığımız her gün bedenimize teşekkür edersek, kendimize teşekkür edersek, başarılı hissedersek yapmak istediğimiz bir şey başarmışızdır. Dolayısıyla beyinde mutluluk hormonları salgılanmaya başlar ve beyin der ki, yarın da bunu yapalım, yarın da bize mutluluk hormonu salgılansın. Çünkü yaptığımız şey demek ki doğru bir şekilde keyifli zaman geçiriyoruz.
Dediği için ertesi günde erken uyanmak isteyecekti. Ve biz bedenimizi ve zihnimizi ikna etmiş olacağız. O yüzden kendinize gülümseyin, kendinizi tebrik edin. Bir diğer maddemiz, uyandık ama keyifli değiliz. Enerjimiz o kadar da yüksek değil, gözlerimizi yarı açıyoruz, yarı kapatıyoruz. Ne yapabiliriz? Uyanır, uyanmaz lavaboya gidip dişlerinizi fırçalayın dostlar. Diş fırçalama ayılmak için çok önemli bir teknik. Çünkü beyne bir takım sinyaller gönderiyoruz. Diş fırçalıyoruz, hareket halindeyiz, ağzımızın içerisinde bir şeyler var. Suyla gargara yapıyoruz. Dolayısıyla beyne bir takım yirdiler gönderiyoruz. Ve dolayısıyla beyin daha kolay uyanmaya başlıyor. Ve bununla birlikte tabii diş fırçalamanın sağlıklı bir yanı da var. Gece boyunca ağzımızın içinde faaliyette olan bakteriler aslında o bıraktığı pislikleri, kalıntıları vücudumuzdan atmış oluyoruz. Böyle de bir faydası olmuş oluyor. Bir sonraki maddemiz ise, yataktan kalkar kalkmaz devrilmeyin dostlar. Koltuğa devrilmeyin, sevdiğiniz annenizin, babanızın, sevgilinizin yanına devrilmeyin.
Yani o yataktan çıktıysak hareket halinde olalım. Bundan birkaç yıl önce biliyorsunuz sabah 4.30’da uyanmak, 4’te uyanmak çok trendti. Ben de o trende uyum sağlamak istedim ve deneyimlemek istedim aslında bu insanlar ne yaşıyor diye. Ve tabi erkenden kalkmaya çalıştım. Aslında burada küçük bir alt madde daha çıkıyor. Hepimiz için aynı saatte uyanmak doğru olmayabilir arkadaşlar. Herkes 4.30’da kalkıyor diye siz de biyolojik saatinizi 4.30’da uyanmaya, odaklamaya çalışmayın. Uyanır uyanmaz, hareket halinde olun. Kitap okumak bu süreç için çok keyiflidir. Kendinizi ayırdığınız zaman dilim de önemlidir. Mesela spor yaptıktan sonra kitap okuyun. Mesela evdeki işlerinizi hallettikten sonra kitap okuyun. Yani birazcık hareket edin, vücut birazcık ayılmış olsun, birazcık kendine gelmiş olsun. Ondan sonra kitap okuyun. Ama mutlaka kitap okuyun. Ve koltuğa gidip devrilmeyin, yumuşak, sıcak bir yere gidip devrilmeyin dostlar. İşe gideceğiz, okula gideceğiz, dışarı çıkacağız. Bunlardan önce, çünkü o seviyemiz yavaş yavaş artıyor demiştik.
Dış dünyaya kendimizi hazırlayabilmek için, işe, okula, yaşam şartlarına, yaşamın stresine, kaygılardan uzaklaşabilmek için evden çıkmadan nefes egzersizi yapın. Sabah erken uyanmakla değil, sabah rutin oluşturabilmek adına önemli bir madde. Neden erken kalkmak istediğinizi kendinize söylemelisiniz dostlar. Nedeniniz yoksa bedeniniz ve zihniniz uyanmak istemeyecektir. Zihin istese bile beden asla istemeyecektir. Beden şunu söyleyecek, ya ben keyifliyim, mutluyum, bildiğim bir alan, her gün bunu böyle yapıyorum. Bu benim alışkanlığım, benim rutinimi bozma, seni huzursuz ederim diyecektir. Ve dolayısıyla siz sabah erken kalkmak isteseniz bile, ya da birkaç kere kalksanız bile, ay bugün işte erken kalktım ama hiç iyi gelmedi, bundan sonra denemeyeceğim bunu diyeceksiniz. Çünkü bedeniniz alışkanlığından vazgeçmek istemeyecek dostlar. O yüzden sabah neden erken kalkmak istediğinizi kendinize dürüstçe söylemelisiniz. Ve son maddemiz,
bence en önemli madde, bizler kendimize vakit ayırabilmek için sabah erken kalkmak istiyoruz. Kendimizle bağ kurabilmek, bu yaşam şartlarında biraz olsun kendimiz için bir şeyler yapabilmek adına erken kalkmak istiyoruz. Ve bunu yaparken, bunun kaygısıyla, bunun telaşıyla değil, zevk alarak, keyif alarak bunu yapın, erken kalkmanın tadına vararan, bunun ne kadar keyifli bir şey olduğunu fark ederek yaparsanız, beynimiz yine mutluluğu korumanı salgılayacaktır.
Ertesi gün kendimiz için, kendimize ayırdığımız bu sürenin tadına varabilmek, keyfini çıkarabilmek için erken uyanacaktır. Sadece bu tekniklerle %100 erken uyanırsınız demiyorum. Sadece size küçük bir yol açmaya çalışıyorum. Bu videoların devamı gelecek. Umarım videoyu beğenmişsinizdir. Sizler erken uyanmak için neler yapıyorsunuz? Aşağıya yorumlara yazın, orada buluşalım.
Bir sonraki videoda görüşürüz, kendinize iyi bakın, hoşçakalın.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir