"Enter"a basıp içeriğe geçin

Uyumadan Önce Asla Yapma / Kişisel Gelişim

Uyumadan Önce Asla Yapma / Kişisel Gelişim

videosundan fısıltılanmıştır. Videoya ulaşmak için Linki kullanabilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=XVMh-sKESeo.

Bu anlatacaklarımı uyumadan önce asla yapmayın. Bu videonun çıkış konusu aslında bir önceki video. İzlemeyenler için şuraya bir ara link bırakıyor olacağım. Erken uyanabilmek için 10 teknikten bahsediyorduk. O videonun altında şu yorumlar çok geldi. Hocam uyuyamıyoruz ki nasıl erken uyanalım? Videoya geçmeden önce yeni videolardan haberdar olabilmek için kanala abone olmayı, beni ve videoları destekleyebilmek için eğer videoyu beğenirseniz arkadaşlarınızla paylaşmayı ve bildirim tuşuna basmayı unutmayın. Hazırsak başlıyoruz. Madem bir önceki videodan bahsettik
orada aslında söylediğim, burada da tekrar etmem gerektiğini düşündüğüm maddeyle başlayalım. Uyumadan 2 saat önce yemek yemeği bırakıyoruz arkadaşlar. O videoda anlatmıştım. Bu videoda tekrar anlatıyorum. Belki izlemeyenleriniz vardır. Neden uyumadan önce bir şey yemiyoruz? Çünkü uyumadan önce bir şeyler yersek, ardından yatağa geçersek ki arada 2 bence 3-4 saat gibi bir süre olmalı midemize yediklerimiz dolacak. Dolayısıyla orada bir sindirim işlemi başlayacak. Eğer sindirim işlemi başladığında uykuya dalmaya çalışırsanız 1. Bedeniniz uyku esnasında sindirimle uğraştığı için daha yorgun olacak. Ertesi gün daha yorgun uyanacaktır. 2. Kaliteli bir uyku uyumadığınız için koncentrasyonunuz düşecek. Odaklanmanız düşecek. Belki de birçoğunuz mutsuz uyanacaksınız. Çünkü beden ve zihin dinlenemedi. Ve şunu fark ettim. Özellikle dün gece bunu yaşadım. Normalde ben akşamüstü 3 ve 5 arasında yemeğimi yiyorum ve akşam yemeği yemiyorum daha sonra. Tabii ki araya atıştırmalıklarım giriyor. İşte meyve giriyor ya da kuru yemiş giriyor.
Fakat bunları da yine yatmadan önce yememeniz gerekiyor. Yani meyve ve kuru yemiş kısmını da uykumuza 1,5 saat kalı bitirmiş olacağız. Ve tabii dolayısıyla midemiz o sindirim işlemlerini bitirmiş olacak. 2. Maddemiz. Gece spor yapmayın. Yine ben kendimden yola çıkarak sizlere bunları anlatacağım. Ben yapanlardandım. Gece spor yaparsak şöyle bir durum olur. Özellikle gece koşularına çıkmayın arkadaşlar. Çünkü neredeyse tüm videolarda söylediğim gibi aslında beynimiz bizi yaşatmaya çalışıyor.
Ve spor yaptığımızda bedel şunu söylüyor. Şu an tehlikeli bir durum mu var? Biz gece koşmaya başladık. Dolayısıyla alarm çalmaya başlıyor ve diyor ki kaçmaya başladık biz. Koşu olarak algılamıyor. Kaçmaya başladık biz. Uyumamamız gerekiyor. Eğer uyursak ölürüz. Bir süre daha uykumuz gelmiyor ya da uyuyamıyoruz. Gece koşularını eğer uyku problemi çekiyorsanız yapmayın. Gece ağır sporlar yapmayın. Ben artık gece spor yapmıyorum. Spor rutinimi gündüze çevirdim zaten. Ama şöyle bir şey yapabiliriz. Eğer illaki yatmadan önce bir şeyler yapacaksak ne olabilir? Meditasyon, yoga, kolay esneme hareketleri, bedeni birazcık daha gevşetecek, uykuya hazırlayacak, daha sinir sistemini sakinleştiren sporlar daha kolay uykuya dalmamızı sağlayacak. Bir diğer maddemiz. Herkesin klasik bildiği teknolojik aletleri yatak odasına sokmayın. Neden? Arkadaşlar teknolojik aletler, özellikle telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletlerin beyinde uyarıcı etkileri var.
Bizler telefon ekranını ya da bilgisayar tablet gibi ekranları gün ışığı olarak algılıyoruz. Zihnimiz onu, beynimiz onu gün ışığı olarak algılıyor. Beyin sizi dinç tutmak için zorluyor. Yani uyumamanız için her şeyi yapıyor. Telefonu, tableti, bilgisayarı odaya almıyoruz. Çünkü aynı zamanda iyi uyumamızı sağlayan ve gece uykumuzda salgılanan melotonun hormonun salgılanmasını da engelliyor. O ekrana her baktığımızda aslında kaliteli uykudan da uzaklaştığınızı unutmamak lazım. Neler yapabiliriz bu süreçte? Bir uyku rutinini oluşturmamız gerektiğini her zaman söylüyorum. Bunun için de telefonu ve tableti bırakarak, belki hayal kurarak, belki de yapmak istediklerinizin notunu tutarak, yani günlük tutarak kendinize daha keyifli bir uyku rutini oluşturabilirsiniz. Yapılan diğer hatalardan biri de biyolojik saatimizi bilmiyoruz ya da düzenimizi bilmeden, uykumuz gelmeden yatağa geçiyoruz. O noktada zaten o telefonlara, tabletlere bakıyoruz. Vaktimizi birazcık orada geçiriyoruz.
Kendinizi uyumak için zorlamayın arkadaşlar. Eğer o gün beyniniz, zihniniz, bedeniniz uyumak istemiyorsa yatağın içinde sağa sola dönmeyin. Yatağa yatmadan önce o elimize telefonu aldığımızda maillerimize, işlerimize, günlük rutinlerimize bakıyor olmamız. Ben yatmadan önce, ertesi günü planlıyorum ama bunu hemen yatağa girmeden önce yapmıyorum. Çünkü çok takılıyor aklıma. Zihnim hemen yeni yollar bulmaya çalışıyor dolayısıyla da uykum kaçıyor.
Bunu yaparken kendinize biraz zaman ayırabilirsiniz. Uyumadan yarım saat önce bile ertesi günü planlayabilirsiniz. Ama o yatağa girmeden hemen önce lütfen ertesi günü planlamayı. Çünkü zihniniz size yapacağınız işle ilgili, yapacağınız şeyle ilgili birtakım yollar bulacak. Bu da uykunuzun kaçması sebep olabilecek. Yatağa girdiğinizde ne birine mail atın, işinizle ilgilenin ne de ertesi günü planlayın. 30 derecenin üzerinde sıcaklıkta bir odada uyumak. Yapılan bilimsel araştırmalara göre insan beyni
ılık ortamlarda daha rahat uyuyor. Yani 30 derecenin üzerine getirip de hava sıcaklığını o doğal gazları açıp açıp uyumayın arkadaşlar. Uyku kalitenizi düşürüyor. İnsan kendi bedenini tanır. Ben mesela ayaklarım soğuksa asla uyuyamam. Uykum kaçar, o ayaklarının ısınması lazım. Annem bana göre çok daha farklı. Annemin de ayaklarının soğuk olması lazım. İlla kış günü bile olsa o ayaklarını buz gibi yapmadan uyuyamıyor. Dolayısıyla kendi rutinlerinizi bilirseniz, bedeninizi de fark ederseniz hangi koşullarda daha rahat uyuduğunuzu da biliyor olursunuz ve dolayısıyla uykuya dalmanız ve daha rahat uyuyabiliyor olmanız sağlanır. Yatmadan 1 saat öncesine kadar kafein tüketmeyin. Kafein aslında bizim bedenimize ilk girdiğinde toksin madde olarak algılanıyor. Birçoğunuz düşünün, ilk kahvenizi içtiğinizde genellikle mideniz bulandı, acı geldi, hoşunuza gitmedi. Beyliniz onu toksin madde olarak algıladığı için hadi uyan, kendine gel. Bakın uyarıcı etkisi burada başlıyor. Zehirlendik, ölüyoruz dediği için aslında bizler uyanıp, ayılıp kendimize geliyorduk. Sabah biz ayıltmasının en önemli sebebi de bu. Çünkü biz onu toksin madde olarak algılıyoruz. Bir süre sonra içe içe içe içe mideniz bulanmıyor. Çünkü beden alışıyor o giren toksin maddeye. Fakat idrarla, yine daha sık idrara çıkma durumu söz konusunda ve idrarla atmaya çalışıyor. Ve yine aslında ayılıyoruz. Biz bunu yatarken yaparsak ne olur arkadaşlar? Beyin der ki, içeride zehir var, sen niye uyuyorsun ki? Hadi kalk. Dolayısıyla uykuya dalmamız yine uzun sürecektir. Onun yerine ne yapabiliriz?
Daha çok bizi rahatlatan, toksin madde etkisi göstermeyen bitkisel içerikli içecekler tüketebiliriz. Fakat onlarda da dikkat etmek lazım. Ne kadar çok tüketirsek, onların da vücudunuza toksin etkisi olacaktır. Sarhoş olmak, bence alkol tüketerek yatmak. Alkol tüketmenin de aslında kahve gibi beyinde çok büyük etkileri var. Öncelikle sarhoş olmaktan bahsedelim. Sarhoş olarak yattığınızda kaliteli bir uyku uyumuyorsunuz. Birçok kişi uyumadan önce bir şeyler içip rahat rahat uyumak istiyorum diyor. Biz bunu halk arasına sızma diyoruz.
Fakat sızdığınızda şunu fark edemiyorsunuz arkadaşlar. Ne kadar sık uyandığınızın farkında olmuyorsunuz. Derin uyku dediğimiz REM uykusunda uyuyamıyoruz. REM uykusu zarar gördüğü için ertesi gün konsantrasyon bozukluğu yaşıyoruz. Hatta öğrenmekte ciddi zorluklar yaşıyoruz. Evet uyarıcı bir etkisi var. Belki uykuya daldığınızı zannediyorsunuz ama kaliteli bir uyku uyumuyorsunuz. Alkol tüketmek yerine çok daha farklı alternatifler sunabilirsiniz. Rahat uyumanın en güzel, en aktif yolu arkadaşlar meditasyon yapmaktır. Yani sinir sistemimizi gevşetmekten geçer. Şeker tüketmeyi bırakıyoruz çünkü ne kadar çok şeker tüketirsek, ne kadar çok karbonicat tüketirsek gece boyunca o kadar sık uyanıyoruz. Bu uyanmalar sizin düşündüğünüz gibi. Hadi kalktım artık uyandım gibi değil de uyku arasında minicik minicik uyanmalar oluyor. Dolayısıyla uzun kaliteli ve derin bir uyku uyuyamadığımız için ertesi günümüzü etkiliyor. Bu anlattıklarım tabii ki çok basit. Farkında olmadığımız ama fark edip değiştirmeye başladığımızda
hayat kalitemizi ve uyku kalitemizi değiştirecek teknikler ve yöntemler. Umarım videoyu beğenirsiniz. Sizler uykuya dalmadan önce neler yapıyorsunuz ya da neleri değiştirmek istiyorsunuz? Yorumlara yazmayı unutmayın. Bir sonraki videoda görüşürüz. Kendinize iyi bakın.
Hoşçakalın.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir