Twitter’ın yeni patronu Elon Musk kimdir?
videosundan fısıltılanmıştır. Videoya ulaşmak için Linki kullanabilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=stN5iO6BP8A.
O kimilerine göre dahi bir muciz, kimilerine göre ise sadece bir girişimci. SpaceX ve Tesla ile ün kazanan milyarder, kripto para piyasasına dair yaptığı manipülatif paylaşımlarla da uzun süre konuşuldu. Şimdilerde ise Twitter’ı satın almasıyla gündemde. Karşınızda Elon Musk’ın profili. Elon review Musk 28 Haziran 1971’de Güney Afrika’nın Pretoria şehrinde dünyaya geldi Musk.
Hem doğduğu yer olan Güney Afrikalı hem de Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı. Diyetisyen ve model olan annesi May Musk Kanadalıydı. Babası Errol Graham Musk’sa Güney Afrikalı bir mühendisti. Sanılanın aksine ailesi zengin değildi. Kimbıl adındaki erkek kardeşçi ve Toska isimli kız kardeşiyle Güney Afrikalı büyüdü. Zeki içine kapanık ve yenilikçi bir çocuktu. On yaşlarındayken çevresindeki kütüphanedeki kitapların neredeyse tamamına yakınını okumuştu. Astronomi ve teknolojiye hep ilgi duydu. Yazılım ve kodlamayı kendi kendine öğrendi. Daha 12 yaşındayken Blaster adında bir uzay oyunu geliştirdi. Hayallerinde ise Amerika’ya gitmek vardı çünkü orada daha büyük fırsatlar elde edeceğini biliyordu. Amerika’ya gitmek istemesinin bir diğer nedeni de Güney Afrika ordusunda askerlik yapmak istememesiydi. 1979’da annesi ve babası boşandı. Bu tarihten itibaren babasıyla Pretoria banyolarında yaşamaya başladı. İki yıl bu şekilde yaşadıktan sonra annesiyle Kanada’ya gitmek yerine babasıyla yaşamayı seçen Musk hayatının en büyük pişmanlıklarından birini yaşadı. Zamanla babasıyla ilişkisi giderek kopma noktasına geldi. Yıllar sonra verdiği bir röportajda babası için korkunç bir insan aklınıza gelebilecek bütün kötülükleri yaptı diyecekti. Musk kısa süre için Güney Afrika’da bulunan Pretoria Üniversitesi’nde eğitim gördü.
1988’de Kanada’da bulunan Queens Üniversitesi’ni kazandı ve Kanada’ya taşındı. 1992’de ise Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Pensilvanyo Üniversitesi’ne geçiş yaptı. Barton School’da ekonomi ve fizik alanlarında yüksek lisans yaptı. Ardından Kaliforniya’ya taşınarak Stanford Üniversitesi’nde uygulamalı fizik ve malzeme bilimi alanında yüksek lisans yaptı. Onun için özellikle güne hazırlanmasını sağlayan sabah ritüeli çok önemli.
Gün de sadece 6 saat uyuyan milyarder sabah saat 7’de uyanıyor kahvaltı yapmıyor. Haftada 80 ila 100 saat arası düzenli olarak çalışıyor ve her akşam erkenden evde olmaya gayret gösteriyor. Elon Musk’ın özel yaşamada oldukça hareketli. 2000 yılında evlendiği ilk eşi Kanadalı yazar Justin Wilson’la üniversitede tanıştı. Bu evlilikten Nevada Alexander Musk isminde bir oğlu oldu ancak 10 günlükken öldü. Ardından Musk çiftinin 5 oğlu daha olsa da bu evlilik 2008’de sonlandı. 2010’da İngiliz oyuncu Talulah Riley ile evlendi. 2016’da boşandı. 2020’de ise Kanadalı bir müzisyen olan Grimes’tan bir çocuğu oldu. Çocuğuna verdiği isim de uzun süre tartışılmıştı. Çok fazla okuma yapan Musk büyük ölçüde Nikola Tesla, Thomas Edison, Bill Gates, Steve Jobs ve Walt Disney gibi isimlerden etkilendi. Ona göre insanlığın geleceğini etkileyen 3 sorunlu alanlardı.
Bunlar temiz enerji, internet ve uzaydı. Uzay ile Musk için çocukluğundan itibaren bir tutku oldu. Çok gezegendi yaşamı savunarak bunun insan ırkının hayatta kalmasını tehdit eden şeylere karşı bir önlem olduğunu söylüyordu. Akademik kariyerini güçlendiren Musk’ın artık bir karar vermesi gerekiyordu. 1999’da doktoraya kabul edildikten sadece 2 gün sonra akademik kariyerini bir kenara bırakarak iş hayatına atılmayı seçti. Kardeşi Kimball Musk’la web yazılım şirketi olan Zip2’yi kurdu. Daha sonra bu şirket kompak tarafından 340 milyon dolara satın alındı. Ardından X.com’u kurdu. Sonrasında ise PayPal’ı kurduktan 2 yıl sonra 1,5 milyar dolara sattı. Bu satıştan gelen parayla Haziran 2022’de SpaceX’i kısa süre sonra da adını sıkça duyduğumuz Tesla motoru kurdu. 2008’de yaşanan ekonomik kriz onu iflasın eşiğinden döndürdü. 2016’da ise Musk oldukça tartışılan Neuralink projesiyle gündeme geldi. Böylece insan beynini yapay zekayla entegre ederek felç ve sağlık gibi sağlık sorunlarını ortadan kaldırmayı hedefledi. Elon Musk’un kripto paralarla ilgili yaptığı manipülatif açıklamalarda uzun süre tartışıldı. Attığı tweetlerle kripto paraları kat ve kat artırıyor ve yine aynı şekilde düşürüyordu. Bu nedenle bazı takipçilerinin para kazanmasını sağlarken kimilerinin de para kaybetmesine sebep oluyordu. Geçtiğimiz günlerde 44 milyar dolara Twitter’ı satın almasıyla tekrar gündeme geldi. Daha önce Twitter’da %9,2’lik hisse almıştı. 14 Nisan’da Twitter’ın tamamı için hisse başına 54,2 dolar teklifte bulunsa da bu teklifi geri çevrilmişti. Musk’un Twitter’ın tamamını satın almasıyla Twitter hisseleri de değer kazandı. Yaklaşık 400 milyon kullanıcısı olan platform Musk’un satın alımıyla pek çok yenilik de yaşayacak. Bot hesapların silinmesi, platformun açık kaynak haline getirilmesi ve tweet düzenleme özelliğinin gelmesi bekleniyor.
Donald Trump’ın kapatılan hesabının aktif hale getirilmesi de beklentiler arasında. Elon Musk şu anda 264,6 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanı. Twitter satın alımıyla yine zekice bir hamle yaparak bizi şaşırtmayan Musk ileri de hangi haberlerle şaşırtır?
İşte bunu tahmin etmek çok zor.
Şimdilerde ise Twitter’ı satın almasıyla gündemde karşınızda Elon Musk’un profili.
İlk Yorumu Siz Yapın